Helft jongeren wil nieuw kiesstelsel
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren geeft de voorkeur aan een nieuw kiesstelsel. Dit blijkt uit recent onderzoek.
Delen per e-mail
Rond 52 procent van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar wil niet meer stemmen op één partij, maar inhoudelijk per thema.
Slechts een kwart van de ondervraagde jongeren – uit een totaal van 729 respondenten - kiest voor het huidige kiesstelsel. De rest heeft geen voorkeur, of weet het niet. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van Het Nieuwe Kiezen.
Volgens initiatiefnemer Rudy van Belkom van Het Nieuwe Kiezen ‘gaat dit verder dan pure vernieuwingsdrang’. Kiezen per thema - waarbij per thema op verschillende partijen kan worden gestemd - geeft 50 procent van de deelnemende jongeren het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt. In het huidige stelsel geldt dit voor slechts 7 procent.
Verder meent 49 procent van de ondervraagde jongeren dat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen indien zij per thema kunnen kiezen. Dit percentage is nu 8 procent. Ook voelen zij zich meer serieus genomen: 37 tegen 8 procent. En jongeren voelen zich gemotiveerder om te gaan stemmen: 41 versus 16 procent.
Onder de 35-plussers geeft een op de drie de voorkeur aan stemmen per thema.
Wantrouwen
Motivaction keek ook naar het vertrouwen in de politiek onder stemgerechtigde Nederlanders. Ondanks het hoge opkomstpercentage bij de recente parlementsverkiezingen is dat vertrouwen laag. Slechts een vijfde van de Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar geeft aan vertrouwen te hebben in de huidige politici en de politieke partijen, van wie 1 procent ‘zeer veel’.
Hoe kan het dan dat het huidige kiesstelsel al vanaf de verkiezingen van 1918 in essentie onveranderd is?
Twee keer zo veel Nederlanders (41 procent) heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek. Vier op de tien Nederlanders vindt zelfs dat politieke partijen hun beloften nooit nakomen. Veel burgers zien stemmen als een recht (74 procent), maar ze vertrouwen het systeem niet. ,,Hoe kan het dan dat het huidige kiesstelsel al vanaf de verkiezingen van 1918 in essentie onveranderd is?”, vraagt Rudy van Belkom zich af.
Particratie
De uitkomsten van Motivaction sluiten aan bij de bevindingen van de jonge politicoloog Arnout Maat (24). Maat publiceerde recent het boek 'De Particratie', waarin hij het monopolie van de politieke partijen hekelt. ,,Het huidige partijstelsel past helemaal niet bij mensen van mijn leeftijd,'' zei Maat in een interview met het AD. ,,Die binden zich liever niet aan een club. Maar als je carrière wilt maken in de politiek moet je niet naar de burger luisteren, maar naar je partij."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
EU-hof wijst Nederlandse eis schrappen pulsvisverbod af
De Nederlandse pulsvisserij, met kleine stroomstootjes in plaats van met zware netten over de bodem, krijgt een nieuwe klap. Het Hof van Justitie van de EU heeft een Europees verbod, afgekondigd door zowel het Europees Parlement als de ministerraad, vanmorgen bevestigd. Nederlandse pulsvissers reageren zeer teleurgesteld.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
podcast
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was. -
video
CDA-leider Wopke Hoekstra: Dit is over drie weken nog niet opgelost
CDA-leider Wopke Hoekstra verwacht dat de formatie nog lang zal gaan duren. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Die heeft van de Tweede Kamer drie weken de tijd gekregen om de vastgelopen formatie weer vlot te trekken. ,,Maar reken maar dat het huiswerk over drie weken nog niet af is’’, zei Hoekstra.