Hema sluit de deuren na aanscherping lockdownregels kabinet
VIDEOHema sluit de deuren, een dag nadat de winkelketen bekend had gemaakt open te gaan voor de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten. Het besluit volgt op de aanscherping van de regels door het kabinet, nadat vanmorgen bekend werd dat ook Action en Wibra weer open wilden gaan.
Volgens de CEO van Hema, Tjeerd Jegen is daartoe besloten vanwege de ‘onduidelijke regelgeving’. ,,Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van Hema aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd konden worden’’, zegt hij in een statement. ,,Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, dan doen we dat.’’
Dat Hema na de toespraak van Rutte het grootste deel van de 540 Hema-winkels toch open zou houden, was volgens de keten besloten in samenspraak met branchevereniging INretail en het kabinet. Kleinere Hema-winkels zonder foodassortiment gingen wel meteen dicht. Het kabinet maakte vanmiddag bekend dat winkels tijdens de lockdown alleen open mogen als ze minimaal 70 procent van de omzet halen uit ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten.
Aanscherping
De aanscherping staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vanmiddag aan de detailhandel hebben gestuurd. Belangrijk is dat winkels vóór de lockdown al boven de grens van 70 procent moesten zitten.
Voor winkels die wel open mogen blijven, zoals drogisterijen, zijn de regels ook aangescherpt. ‘Het is niet toegestaan het non-foodassortiment uit te breiden’, aldus de ministers. Zo mag een drogisterijketen als Kruidvat die ook een hoek met cadeauartikelen heeft, bijvoorbeeld niet ineens meer speelgoed inslaan voor de feestdagen.
Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moeten dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.
Action en Wibra
Het besluit volgt op het voornemen van Action en Wibra, die in navolging van Hema ook de deuren wilden openen voor de verkoop van de ‘essentiële producten’, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. Het voornemen viel verkeerd bij het kabinet.
Minister De Jonge zei vanmorgen in een reactie al dat het nu ‘niet het moment is om de randen van de regels op te zoeken’. De ernst van de situatie vraagt volgens hem om ‘solidariteit’ en ‘maximale inspanning van ons allemaal’ om contacten zoveel mogelijk te beperken.
Teleurgesteld
Ik vind het niet fair dat ons nu wordt verweten de rand op te zoeken
Action reageert teleurgesteld en verbaasd op het verwijt. ,,Wij hebben niet de randen opgezocht, maar de regels gevolgd zoals ze staan op Rijksoverheid.nl en zijn uitgelegd na navraag bij het ministerie van Economische Zaken”, stelt een woordvoerster van de keten. ,,Ik vind het niet fair dat ons nu wordt verweten de rand op te zoeken.”
De Rijksoverheid hanteerde tot vanmiddag de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. Alleen het deel met essentiële producten zou dan open mogen blijven. Ook Wibra wilde zich beroepen op die grens, en eveneens de deuren vanmiddag opengooien.
Winkelketen Wibra houdt nu de rest van de lockdown zijn winkels gesloten. Dat meldt het bedrijf nadat het kabinet een aanscherping van de regels heeft aangekondigd. Topman Bas Duijsens zegt dat zijn bedrijf “vanzelfsprekend” de regels volgt, maar verbaasd is over de “plotselinge ommezwaai” van het kabinet.
,,We zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals die van Wibra bijdraagt aan het spreiden van mensen die essentiële producten nodig hebben", licht hij toe. ,,Juist in de decembermaand is de drukte in supermarkten groot.”
Lockdown
Zeeman werd ook in de discussie genoemd, maar volgens een woordvoerder is er nooit sprake geweest van het openen van filialen tijdens de lockdown. ,,We hebben meteen na de toespraak van Rutte besloten om niet open te gaan”, aldus een woordvoerder van de Zeeman. ,,We zijn het met de aangekondigde maatregelen eens en we willen ons daar graag aan houden. We voelen ons er niet prettig bij om de grenzen op te zoeken.”
Ook Mirage Retail Group, waar onder meer Blokker en Big Bazaar onder vallen, sluit zich hierbij aan. ,,Als een van Nederlands grootste retailers nemen wij onze verantwoordelijkheid door aan de maatregelen te gehoorzamen”, aldus Michiel Witteveen, CEO Mirage Retail Group. ,,We gaan zo snel mogelijk Blokker Express openzetten voor leveringen door onze medewerkers aan onze klanten.”
Bloemisten
Voor bloemisten is het wel toegestaan om voorlopig tot aan de kerst spullen te blijven verkopen. De winkels zelf moeten weliswaar dicht, maar voor de winkels is het toegestaan om een kraampje neer te zetten en te bemannen. Daarmee is volgens branchevereniging Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) de lobby grotendeels gelukt.
Op Rijksoverheid.nl staat specifiek vermeld dat winkels in bloemenverkoop (en kerstbomen) een buitenpresentatie mogen invullen. Op basis van die info mag je ervan uitgaan dat buiten de winkel een verkoop- en afrekenpunt mag worden ingericht, aldus de VBW. Het afhalen van producten, is alleen toegestaan op bestelling. Bezorgen blijft ook mogelijk.
Overdekte verkoop is vanwege de kans op verspreiding van het coronavirus niet toegestaan. Daarmee kunnen bloemenwinkels in overdekte winkelcentra niet voor de deur open. Mogelijk dat in overleg met de eigenaar van het winkelcentrum en mogelijk ook de gemeente een buitenlocatie kan worden ingericht.
Kritiek
Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is
In de Tweede Kamer werd vanmorgen kritisch gereageerd op de plannen van de ketens. ‘Action, Wibra, Makro open’, deelt PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher op Twitter. ‘Basisscholen, kleine winkels dicht. Vindt het kabinet dit zelf eerlijk?’ Hij wilde vandaag nog opheldering van het kabinet.
Dat geldt ook voor GroenLinks-voorman Jesse Klaver. ,,De grote ketens (Wibra/Action/Hema) mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht. Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is.’’
,,Zo ziet kapitalisme in een coronacrisis er dus uit. Wat is dit oneerlijk’’, zegt Lilian Marijnissen (SP). ,,Onze scholen, theaters en kleine winkeliers moeten allemaal dicht, maar grote bedrijven kunnen hun gang gaan? Deze bedrijven kennen geen grenzen, kabinet stel ze!’’
Ook de coalitie maakte meteen kenbaar niet blij te zijn met de plannen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ,,De Action moet dicht. We moeten dit samen doen. Deze crisis treft kwetsbare bedrijven toch al harder, hebben we bij de horeca gezien.’’ Volgens Verhoeven bedenken ketens nu welke ‘essentiële’ dingen ze verkopen, om zo open te blijven, ,,Dat voelt niet goed. Het kabinet zal een scherpere scheiding aan moeten brengen.’’
VVD-Kamerlid Aukje de Vries roept ondernemers op ‘niet de randen van de regelgeving op te zoeken’.
Burgemeesters
De burgemeesters zijn ‘erg gelukkig’ met het besluit van het kabinet om de openingsregels aan te scherpen van winkels tijdens de lockdown. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft dat gehoord tijdens overleg met de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.
Hij vindt het ‘spijtig’ dat er discussie is ontstaan over de regels. Maar die waren ook ‘heel rap’ ingevoerd en moesten worden ‘bijgesteld’.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aboutaleb wil winkels sluiten die randen wet opzoeken: 'Hema haalt geen 70 procent omzet uit voedsel’
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zich gekeerd tegen het opengaan van de ‘Wibra’s, Hema’s en Actions’ tijdens de lockdown. Dat is ‘flauwekul’ en niet de bedoeling, zo stelt hij. Aboutaleb zal deze en andere winkels die zich niet aan de regels houden sluiten. -
podcast
Over de ‘fucking’ linkse fusie en waarom het kabinet het niet over racisme wil hebben
Het mag nog geen fusie heten, maar de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt steeds inniger en dat is best een goed idee denken experts. Het kabinet worstelt ondertussen met de definitie van racisme en met het tekort aan woningen, ook voor vluchtelingen. -
Reacties op lockdown: ‘Al die winkels onmiddellijk dicht, moest dat nu echt?’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 16 december in de krant verschenen over onder meer de lockdown. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie? -
8
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Oud-wethouder Hubert Fermina (74) overleden: 'Geliefd mens en inspirerend politicus’
Hubert Fermina, oud-Tweede Kamerlid voor D66 en oud-wethouder in Dordrecht, is overleden op 74-jarige leeftijd. Hij was in de jaren 90 de eerste Nederlander met Antilliaanse achtergrond in de Tweede Kamer.