Volledig scherm
Henk Bleker wordt algemeen directeur van Powerfield. © ANP

Henk Bleker directeur van omstreden zonnebedrijf

Oud-staatssecretaris Henk Bleker (CDA) wordt algemeen directeur bij het Groningse bedrijf Powerfield. Dat bedrijf raakte vorig jaar in opspraak vanwege omstreden grondtransacties bij zonneparken.

Bleker was staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het kabinet Rutte-I. Hij gaat nu aan de slag als algemeen directeur bij Powerfield, een Gronings bedrijf waarvan hij al in de adviesraad zat. Het bedrijf is een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Tot nu toe kreeg Powerfield bijna een half miljard euro aan subsidies om zonneparken aan te leggen.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek vorig jaar dat Powerfield sinds 2015 grond voor negen zonneparken kocht met geld van particuliere beleggers. Voor de grond van vier parken betaalden de beleggers anderhalf tot twee keer de prijs die de directeuren van Powerfield in eerste instantie voor de grond betaalden. Dat kon doordat verschillende gelieerde vennootschappen van het zonnebedrijf de grond onderling doorverkochten, soms nog op dezelfde dag.

,,Deze kwestie hebben wij extern laten onderzoeken en daaruit is gebleken dat alles volgens de wet is verlopen’’, reageert Bleker. De voormalig staatssecretaris blijft naast zijn nieuwe baan voorzitter van Vee en Logistiek Nederland, de branchevereniging voor exporteurs en importeurs van vee.