Volledig scherm
Hero Brinkman. © ANP

Hero Brinkman opgepakt wegens lekken: 'Dit is karaktermoord'

UpdateHero Brinkman, politieagent en voormalig Kamerlid, is vandaag opgepakt op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Hij zou gevoelige informatie hebben gelekt naar dagblad de Telegraaf. Brinkman heeft een al jaren lopend conflict met zijn werkgever, de politie, en noemt zijn arrestatie 'karaktermoord'. Hij blijft vannacht in de cel. 

Volgens Brinkmans advocaat Richard van der Weide is Brinkman urenlang verhoord. ,,En morgenochtend tien uur gaan het verhoor verder,'' aldus Van der Weide. 

Hoewel Van der Weide het niet 100 procent zeker weet, gaat hij er vanuit dat Brinkman is opgepakt omdat hij vorig jaar vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt naar de Telegraaf over een moskee in Amsterdam-Noord. In het Telegraaf-verhaal staat onder meer dat bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee in beeld zijn van opsporingsdiensten vanwege radicalisering en jihadisme. ,,De vraagstelling tijdens de verhoren door de politie gaat wel de richting uit van het lekken van informatie naar de Telegraaf,'' zegt Van der Weide.

Caféruzie

Brinkman is werkzaam als inspecteur bij de politie in Amsterdam. Afgelopen zomer was hem voorwaardelijk ontslag aangezegd wegens plichtsverzuim. Ook werd hij toen in rang gedegradeerd. Sindsdien is hij volgens zijn advocaat 'op een zijspoor' gezet bij de politie. Dat plichtsverzuim zou gaan over een caféruzie van een paar jaar geleden, waarbij een vrouw een andere vrouw met een glas in het gezicht had geslagen. Brinkman zou een onschuldige vrouw tot een bekentenis hebben gedwongen, terwijl zij niet verantwoordelijk was voor de mishandeling.

Volgens Richard van der Weide heeft Brinkmans arrestatie van nu alles te maken met het conflict met zijn werkgever. ,,Hij noemt het karaktermoord. Ze proberen hem hiermee de genadeklap te geven,'' zegt Van der Weide, die verder weinig kwijt wil. Wel laat Van der Weide doorschemeren dat Brinkman ontkent zijn ambtsgeheim te hebben geschonden.

Tot 2012 was de 52-jarige Brinkman lid van de PVV, daarna ging hij zelfstandig verder. Tijdens de laatste verkiezingen vorige maand behaalde hij geen zetels met zijn Ondernemerspartij.