Volledig scherm
Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. © ANP

Herrie in de polder: geen sociaal akkoord

Vakbonden en werkgevers liggen met elkaar in de clinch over nieuwe regels voor de arbeidsmarkt, waardoor een sociaal akkoord ver weg is. Groot pijnpunt is het verschil tussen vaste en flexibele banen, zegt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De minister verwacht voorlopig geen nieuw, ‘alomvattend’ sociaal akkoord, zo maakte hij vandaag bekend. Vakbonden en werkgevers verschillen nog te veel van mening over onder meer nieuwe ontslagregels en een hervorming van het pensioenstelsel.

Het kabinet wil het verschil tussen vaste en flexibele banen kleiner maken, maar daar kunnen de bonden en de werkgevers elkaar totaal niet in vinden. ,,Dat is een groot pijnpunt”, erkent Koolmees. ,,Hier wordt al heel lang over gesproken in de polder.” Komend jaar wil het kabinet met nieuwe wetgeving komen, maar het is de vraag of de bonden zich daar achter kunnen scharen.

Onderhandelen

In het regeerakkoord is afgesproken dat ‘vast werk minder vast moet worden en flexwerk minder flex’. De vakbonden verzetten zich tegen de afbraak van vaste contracten. ,,Als je gaat onderhandelen krijg je nooit 100 procent je zin”, zegt Koolmees. ,,Maar als je iets wilt bereiken, moet je wel gaan onderhandelen.”

Het overleg tussen werknemers en werkgevers loopt al een hele tijd moeizaam. Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn twee jaar tevergeefs in gesprek met werkgeversorganisatie VNO-NCW. ,,Het regeerakkoord geeft helder doelen”, vindt Koolmees. ,,Bijvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van verschillen tussen vaste en flexibele banen, maar dat geldt ook voor de vraag hoe we in de toekomst pensioenen moeten regelen. Ik denk dat we daarin genoeg aanknopingspunten hebben om uiteindelijk tot een akkoord te kunnen komen.”

Deelakkoorden

Koolmees wil nu kijken of er op een paar onderwerpen deelakkoorden kunnen worden gesloten. Daarover gaat hij binnenkort om tafel met de vakbonden en de werkgevers. Het kabinet heeft eerder aan de Sociaal Economische Raad (SER) gevraagd met een advies te komen over de hervorming van het pensioenstelsel. Met dat advies in de hand moeten de partijen er – als het aan Koolmees ligt – begin volgend jaar uitkomen.

Quote

Als je gaat onderhande­len krijg je nooit 100 procent je zin. Maar als je iets wilt bereiken, moet je wel gaan onderhande­len

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

CNV-voorzitter Maurice Limmen laat weten dat hij 'juist graag over de inhoud' wil praten. De bond heeft recent een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. ,,We horen graag van de minister terug welke ruimte hij nu precies biedt om het regeerakkoord aan te passen in de richting van een arbeidsmarkt met meer zekerheid voor werkend Nederland", aldus Limmen.