VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag (D66) op weg naar een gezamenlijk overleg met informateur Hamer op het Binnenhof.
Volledig scherm
VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag (D66) op weg naar een gezamenlijk overleg met informateur Hamer op het Binnenhof. © Phil Nijhuis

Het geheime document van VVD en D66: gratis kinderopvang, spionnenjacht en moderne embryowet

Gratis kinderopvang – mits betaalbaar. Het strafbaar stellen van spionage, wat nu nog niet zo is. En vooral: aandacht voor klimaat, meer regie van de overheid in de zorg en strakkere leiding op de woningmarkt. Daarover waren VVD en D66 akkoord deze zomer, zo is te lezen in de aanzet voor een regeerakkoord dat de formatie moest vlottrekken. 

66 reacties

 • Hendrik de Groot

  2 weken geleden
  Gratis kinderopvang? Het is nog niet zolang geleden (een half jaar?) dat Klaas Dijkhoff nog tekeer ging tegen "staatscreches"! Kwam het idee voor gratis kinderopvang uit het VVD-gedeelte van dit "geheime document?
 • Vuure

  2 weken geleden
  Combi van VVD, D66 en CDA getuigt van onmacht om verbindende politiek tot stand te brengen. Hautaine eigendunk staat voorop. Veel gel.. en weinig daden.
 • Lisa visser

  3 weken geleden
  Kom maar op met nieuwe verkiezingen. Gaat mijn stem dit x naar pvv. Het volk kiest overtuigend rechts! En toch vertikt men het met de PVV te praten! De 3 of 4 grootste partijen móeten het maar uitvinden met elkaar omdat dat de keuze is van het volk!
 • Sandrina Meier

  3 weken geleden
  Vroeger konden we nog rond komen van een salaris. En nog op vakantie gaan ook. Nu heden ten dagen moeten onze kinderen minimaal 4 sporten doen, onze vrouwen moeten daarom wel bijwerken omdat allemaal te bekostigen. En vroeger was je moeder gewoon thuis als je uit school kwam met een kop lekkere thee” tegenwoordig is er alleen de spelcomputer of in sommige gevallen helemaal niemand meer. Kabinet denk is effe na!
 • Kees Hoogeveen

  3 weken geleden
  Meer regie van de overheid is uitstekend als we Nederland definitief om zeep willen helpen, want, wat is er in alles waar de overheid de regie had (of de uitvoerder was) goed gegaan. Ik kan helaas niets bedenken. Het tegenovergestelde wel: opvangaffaire, etc.
 1. Hamer ziet minderheidskabinet als laatste optie: ‘Partijen zijn te veel bezig met beeldvorming’
  Play
  impasse formatie

  Hamer ziet minder­heids­ka­bi­net als laatste optie: ‘Partijen zijn te veel bezig met beeldvor­ming’

  De zes potentiële coalitiepartijen zijn te veel met risicobeheersing en beeldvorming bezig. Inhoudelijk kwamen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en CU een heel eind, maar steeds strandden ‘wie-met-wie-gesprekken’, de onderlinge verhoudingen zijn daardoor flink verstoord. Meest voor de hand ligt nu een minderheidskabinet met (een combinatie van) VVD, D66 en CDA.