Theo Hiddema (FvD) wordt op zijn vingers getikt door Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het debat in de Tweede Kamer over de moord op Anne Faber
Volledig scherm
Theo Hiddema (FvD) wordt op zijn vingers getikt door Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het debat in de Tweede Kamer over de moord op Anne Faber © ANP

Hiddema: debat Faber niet voluit gevoerd vanwege aanwezigheid familie

Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie vindt dat het debat over de zaak-Anne Faber vorige week in de Kamer niet scherp genoeg gevoerd kon worden omdat de familie in de plenaire zaal zat.

Dat zei Hiddema bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. ,,Ze hadden de zitting op de publieke tribune kunnen bijwonen. Nu werden ze deel van de plenaire behandeling. Dat gaf een bepaalde waardigheid, die het debat niet ten goede komt. Door de behoefte van Kamerleden zich in te houden, kon de minister er ongeschonden vanaf komen. Doordat de familie geen koppensnellerij wilde, hebben ze het met zijn allen zo gespeeld dat er geen koppen zouden rollen.”

Hiddema kreeg veel kritiek toen hij tijdens het debat gruwelijke details uit een eerdere verkrachtingszaak van Michael P. voorlas. ,,Ik heb het helemaal niet over hun zaak gehad. Van tevoren heb ik zelfs nog kennisgemaakt met de ouders.’’ Hiddema wilde alleen wijzen op het falen van justitie in de andere zaken van P., zegt hij.
De moeder van Anne Faber verliet de plenaire zaal toen Hiddema uit het vonnis van de verkrachtingszaak citeerde.

  1. Niet te krampachtig doen over partijkleur leden kabinet
    commentaar

    Niet te krampach­tig doen over partij­kleur leden kabinet

    Martin van Rijn stopt op 9 juli als minister van Medische Zorg. Toen de PvdA'er eind maart onverwacht toetrad tot dit kabinet om de plots weggevallen VVD-minister Bruno Bruins te vervangen, was vriend en vijand er blij mee dat een ervaren iemand op het hoogtepunt van de coronacrisis aan het stuur wilde gaan zitten van het ministerie dat in het middelpunt van alle besluitvorming stond. In deze ongekende volksgezondheidscrisis was de partijkleur even van minder belang.