Historisch lage opkomst verkiezingen, minister onderzoekt oorzaak

Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen is met 50,3 procent (na 98,5 procent van de stemmen geteld) historisch laag. Het vorige dieptepunt was in 2014 nog 53,8 procent. In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging 54,1 procent stemmen. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) stelt een onderzoek in naar de oorzaak. 

47 reacties

 • johan benner

  2 maanden geleden
  Werkelijk waar, hoe naïef denkt deze minister dat het Nederlandse volk is. We worden geregeerd door een kabinet dat naar huis is gestuurd door dit Nederlandse volk. Sommige ministers zelfs 2 keer in 1 jaar, maar tot ieders verbazing zitten de zelfde partijen er weer. Welk nut hebben verkiezingen dan??
 • A. Volmer

  2 maanden geleden
  Is Bruins Slot zo naïef dat ze niet inziet dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek kwijt zijn? Een beetje politicus heeft geen onderzoek nodig om dit vast te stellen.
 • Martin Geuzinge

  2 maanden geleden
  Alles voor de Oekraine en alles gratis met geld toe. Alsof er niet tienduizenden Nederlanders in hoge nood zitten te wachten op compensties van Loon en AOW achterstanden. Deze hele Oekraine oorlog kwam de zittende Rutte coalitie als geroepen. Alle aandacht af van de werkelijke problemen in het land. Toeslagenaffaire, Verhoging van de lonen inc. AOW, Energie compensaties, Woningnood. Dat kan nu op een nog langere baan geschoven worden. Gemeenteraadsverkiezingen veranderen daaraan helemaal niets.
 • Martin Geuzinge

  2 maanden geleden
  Belachelijk dat juist deze minister (CDA) zich afvraagt hoe het toch kan dat de animo om te gaan stemmem voor welke gelegenheid dan ook ver te zoeken is bij het NL volk. Het antwoord is zeer simpel. Het grootste deel van het NL volk is het zat door de regering Rutte belazerd te worden! Een regering die alle gemaakte afspraken met de 2e kamer aan zijn laars lapt en niets doet aan alle huidige en nog lopende probleemzaken. Nee alles draait nu om Oekraine en vluchtelingen, 't NL volk bestaat niet.
 • van Eijzeren

  2 maanden geleden
  Als je buiten komt en je wordt nat zal het wel regenen. Als we al jaren gebukt gaan onder dit beleid (regering en oppositie) dan zal het vast iets met vertrouwen te maken (een onnodig en duur onderzoek lijkt me niet nodig.)