Hoe de Lange Arm van Eritrea soms tot aan een Nederlandse voordeur reikt
De ambassadeur van Eritrea moet vandaag op het matje komen bij minister Koenders. Nederland wil tekst en uitleg over de vermeende intimidatiepraktijken van de Eritrese overheid in Nederland.
Intimidatie in de Eritrese gemeenschap? Dat gaat zo, vertellen bronnen. Een Eritrese vereniging in Nederland organiseerde in december in een buurthuis in Rotterdam een bijeenkomst, speciaal bedoeld voor Eritrese vrouwen. Er kwamen er enkele tientallen, veelal wat oudere of alleenstaande vrouwen. Het was een bijeenkomst zoals er vaker zijn: om een beetje te praten en elkaar te ontmoeten.
'Verrader'
Maar er kwam ook een medewerker van de Eritrese ambassade, hij was er samen met een oud-strijder uit het Afrikaanse land. Ze vroegen de aanwezige vrouwen indringend om ‘een bijdrage’. Vijftig euro, maar twintig of dertig kon ook, zegt een bron die zelf niet bij de bijeenkomst was, maar wel aanwezigen heeft gesproken. Niet iedereen wilde een bijdrage geven: omdat ze simpelweg het geld niet konden missen of omdat ze niet achter de bestemming van de bijdrage stonden. ,,Maar als je niet betaalt, noemen ze je een verrader. Dat gaat dan rondzingen door de gemeenschap en dat willen mensen niet, want Eritreeërs hebben vaak niets anders dan die gemeenschap”, vertelt een in Nederland wonend lid van de Eritrese oppositie.
De bijdrage was bedoeld voor het organiseren van de omstreden en uiteindelijk verboden conferentie van de Europese jongerenorganisatie YPFDJ in Veldhoven, afgelopen weekend. De PFDJ is de enige toegestane politieke partij in Eritrea, de zittende president regeert het land al sinds 1991. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft voor vandaag de Eritrese ambassadeur ontboden om over die conferentie én over de intimidatie te praten. Het kabinet noemde het vorige week ‘ongemakkelijk’ dat er op de conferentie een hooggeplaatste adviseur van president Afewerki zou spreken. Ook waarschuwde het kabinet Eritrea al eerder haar ‘Lange Arm’ waarmee het regime invloed wil houden op Eritreeërs in het buitenland, thuis te houden.
Lange Arm
Ondanks de waarschuwing reikte die Lange Arm de afgelopen maanden tot aan Nederlandse buurthuizen én voordeuren. De organisatie van de YPFDJ-conferentie heeft ook huis aan huis geld ingezameld, melden meerdere bronnen. ,,Mensen komen langs om je te begroeten, dat is niet ongebruikelijk in de Eritrese cultuur, maar als ze binnen zijn, beginnen ze over geld”, zegt een bron. De huisbezoeken gingen door tot vlak voor de conferentie. Wie betaalde, kreeg een kwitantie. Radioprogramma Argos wist de hand te leggen op meerdere van die bonnetjes. Volgens het programma was bij meerdere van die bezoeken iemand van de ambassade aanwezig, die tekende ook de kwitantie. Op de bonnetjes staat een stempel en een handtekening, maar niet de bestemming van het geld.
De Eritrese ambassade in Den Haag reageerde gisteren niet op onze vragen.
Hoe roep je iemand ‘op het matje’?
Als de Eritrese ambassadeur Negassi Kassa Tekle vanmiddag zijn opwachting maakt op de kamer van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zal de toon van het gesprek beleefd, maar ‘stevig’ zijn. ,,Geen ambassadeur vindt zoiets leuk, want je weet dat je de les wordt gelezen. En het is niet fijn om een standje te krijgen”, zegt Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en ex-ambassadeur in onder meer Turkije.
De Eritreeërs zijn ‘ontboden’ omdat Nederland opheldering wil over de rol van de Eritrese overheid bij een omstreden conferentie afgelopen weekend. Bot: ,, ,Als een minister een ambassadeur ontbiedt, doet hij dat niet op basis van vage geruchten, dan heeft hij zich echt wel goed laten informeren dat er iets niet in de haak is.”
Maar dat wil niet zeggen, dat Koenders zal verwachten dat de ambassadeur met hangende pootjes zijn excuses zal aanbieden. ,,Bij dit soort gesprekken, gaat het meer om het signaal, dan om de inhoud van het gesprek zelf. De boodschap dat we vinden dat er iets niet in de haak is, moet goed doorkomen.” Of er ook een antwoord komt? ,,De tegenpartij heeft doorgaans wel een smoes klaar.” Tekle zetelt overigens op de Eritrese ambassade in Brussel. De ambassade in Den Haag wordt bestuurd door een 'tijdelijk zaakgelastigde'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis. -
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. -
bijziendheid37
Tweede Kamer: Minder ogen op iPads en smartphones om ‘onzichtbare pandemie’ te stoppen
Kinderen en jongvolwassenen moeten meer naar buiten en het aantal schermuren tot een minimum beperken om ernstige bijziendheid te voorkomen. Daarin moeten scholen en gemeentes meer verantwoordelijkheid nemen, vindt de Tweede Kamer. SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen onderzoeken of een nieuwe wet mogelijk is. Andere partijen vinden dat er spoedig meer buitenspeellocaties moeten komen. -
Harde clash tussen Rutte en Kaag, waarna Rutte excuses maakt: ‘Zak er maar in’
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag hebben een stevige clash gehad in een ministersbijeenkomst over Europees geld voor bedrijven. Het leidde tot een woedeaanval, waarbij de woorden ‘zak er maar in’ zouden zijn gebezigd. Rutte zou daarna zijn excuses hebben aangeboden.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
Gasunie wil gasvelden in Groningen op waakvlam houden om tekort komende winter te voorkomen
Het gasveld van Groningen mag nog niet definitief dicht, adviseert de Gasunie aan het kabinet. Als het Groninger veld op de waakvlam blijft, kan de productie van gas weer snel worden opgestart als Nederland de komende winter zonder komt te zitten. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?