Volledig scherm
PREMIUM
© Ruben L. Oppenheimer

Hoe de term ‘boreaal’ leidde tot een oorlog op Wikipedia

Betekent Baudets woord ‘boreaal’ gewoon noordelijk of is het extreemrechts jargon voor arisch? Op Wikipedia gaan voor- en tegenstanders van Forum voor Democratie elkaar te lijf. En Wikipedia-moderator Magere Hein zit er middenin.

Hè? Zaten links en rechts nou nog stééds in de pagina ‘Boreaal (politieke term)’ te rommelen? Wikipedia-moderator ‘Magere Hein’, een van de veertig poortwachters van de open encyclopedie, zag het, gezeten aan het zwarte bureautje in zijn woonkamer, op vrijdag 29 maart met lede ogen aan.

De strijd om het woord dat volgens Forum voor Democratie-aanhangers niets anders dan ‘noordelijk’ betekent, en volgens anderen een nare nationalistische bijsmaak heeft, speelde zich live op zijn computerscherm af. Kijk. Daar ging weer een anonieme Baudet-aanhanger. Die pruimde de passage dat boreaal een verhullende verwijzing naar ‘arisch’ was niet en gooide die, hop, weg.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.