Hoekstra: ambtenaren Belastingdienst niet strafrechtelijk over de schreef
Er zijn de afgelopen jaren veel dingen misgegaan bij de Belastingdienst, maar er zijn geen signalen dat ambtenaren bij de fiscus strafrechtelijk iets te verwijten valt. Dat zei minister Hoekstra (Financiën, CDA) vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.
Hoekstra: ,,Er zijn geen aanwijzingen dat er strafrechtelijk iets verkeerd is gegaan, maar de Tweede Kamer wil weten wat er gebeurd is. Dus komen er twee vertrouwenspersonen waar mensen aan de bel kunnen trekken.”
Daarnaast komt er volgens de minister van Financiën geen grote reorganisatie voor de 30.000 mensen die bij Belastingdienst werken. Vooral de ambtelijke aansturing in de top verandert, aldus Hoekstra.
Niet via de media
CDA‘er Hoekstra wil afzonderlijke personeelsgesprekken met betrokken ambtenaren bij de toeslagen-rel niet via de media voeren, zei hij ook in Buitenhof. Verder weigerde hij in te gaan op het gerucht dat een vertrekkende topambtenaar bij de fiscus alweer in de race is voor een baan bij de gemeente Den Haag. Veel ouders en politici vinden het onverteerbaar dat hij en andere verantwoordelijken in hun ogen wegkomen met hun daden.
Wat betreft de toekomstige politieke aansturing van de opgesplitste onderdelen van de fiscus zei Hoekstra dat hij en de premier morgen met de coalitieleiders in gesprek gaan over de invulling daarvan. Dat kan door een of meerdere staatssecretarissen gebeuren.
Geduld hebben
Specifieker wil de bewindsman nu nog niet zijn over wie de vertrokken staatssecretaris Menno Snel (D66) gaat ofwel gaan opvolgen. ,,U moet echt even geduld hebben.” De naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, expert op het dossier van de Belastingdienst, wordt genoemd. Het is onduidelijk of Omtzigt zelf wel wil.
Hoekstra wil nog steeds niet kwijt of hij lijsttrekker van het CDA wil worden bij de aankomende landelijke verkiezingen, die uiterlijk maart 2021 plaatsvinden. ,,Ik ga daar eens goed met mijn vrouw over praten als dat opportuun is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
update
Kabinet grijpt hard in en knipt Belastingdienst op in drie stukken
De Belastingdienst wordt in drie stukken geknipt. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst. Ook de Belastingtelefoon gaat op de schop. -
PREMIUMInterview
Minister Hoekstra: stijgende zorgkosten zijn niet vol te houden
De kosten van de gezondheidszorg stijgen de komende jaren in een tempo dat Nederland niet kan volhouden. Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra is het ‘heel simpel’: ,,Deze groei van de kosten van de zorg is op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar”, zegt hij in een interview met deze krant. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel. -
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot?