Hoekstra: Bonus voor topman Air-France moet van tafel, anders geen steun
Air France-KLM kan waarschijnlijk fluiten naar steun van de staat, als het bedrijf de plannen doorzet om CEO Ben Smith toch een bonus te geven. Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn bonussen ‘in deze tijd van crisis niet verstandig en niet te verenigen met steun van de belastingbetaler’.
Woensdagavond werd bekend dat topman Smith van Air France-KLM dit jaar toch een bonus kan opstrijken. Een van de doelen die hij moet halen, is het verwerven van financiële steun waardoor het bedrijf overeind kan blijven. De ondernemingsraad heeft met ‘verbijstering’ kennis genomen van het voorstel.
Hoekstra is momenteel volop in onderhandeling met het bedrijf om ervoor te zorgen dat er voldoende geld in kas blijft, nu bijna de gehele vloot aan de grond staat. Volgens Hoekstra ‘bemoeilijkt’ het bonusvoorstel ‘de gesprekken over het verlenen van steun aan het bedrijf’. Hoewel hij stelt dat bonussen en staatssteun ‘onverenigbaar’ zijn, legt hij de bal bij het luchtvaartbedrijf. ,,Laten we die gesprekken binnenskamers voeren en niet vooruitlopen op als-dan-scenario’s.”
Frankrijk
Hoekstra trekt samen op met zijn Franse evenknie Bruno Le Maire. Die heeft zich nog niet uitgelaten over de bonusrel. Wel heeft Le Maire gezegd dat bedrijven die aandelen inkopen of dividend uitkeren niet zullen profiteren van staatssteun.
Ook banken zijn bij het overleg aangeschoven. Het is de verwachting dat Frankrijk en Nederland uiteindelijk voor vele miljarden euro's garant zullen staan voor leningen aan het luchtvaartbedrijf.
Hoekstra zal zijn onvrede over het beloningsvoorstel niet alleen binnenskamers, maar ook tijdens de aandeelhoudersvergadering van komende maand kenbaar maken. Nederland bezit sinds vorig jaar 14 procent van de aandelen in het moederconcern. Eerder verzette Hoekstra zich ook al tegen een voorstel om de bonus voor KLM-baas Pieter Elbers te verhogen. Dat plan is inmiddels ingetrokken.
De Hoop Scheffer
Pikant detail: Hoekstra's partijgenoot Jaap De Hoop Scheffer is lid van de zogeheten remuneratiecommissie van Air France - KLM. Deze commissie is binnen de raad van commissarissen verantwoordelijk voor het beloningsbeleid. De Hoop Scheffer wil desgevraagd niet reageren op de bonusrel. ,,Ik voer geen woord, dat doet de holding", stelt hij.
Andere planeet
Tweede Kamerleden zijn blij met de stellingname van Hoekstra. ,,Het is goed dat hij hier zo duidelijk over is", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. ,,Dit is een voorstel van een andere planeet, waar blijkbaar geen coronacrisis is en luchtvaartmaatschappijen nog winst maken.”
Bij een bedrijf dat alleen kan voortbestaan door hulp van de belastingbetaler passen absoluut geen bonussen, stelt Paternotte. ,, Wie dat niet snapt, is niet geschikt om een groot bedrijf door een crisis te leiden.” CDA-Kamerlid Erik Ronnes sluit zich daarbij aan. ,,Hoe kun je dit nou met droge ogen uitleggen? Dat gaat toch niet? Ik ben heel blij dat de minister er strak in zit en vertrouw erop dat hij er werk van maakt.”
Zijn ze helemaal gek geworden!?
Motie”
De Kamer nam op 25 maart al een motie aan, waarin het kabinet werd opgeroepen in het geval van 'bedrijfsspecifieke steun’ voorwaarden te stellen aan topbeloningen en bonussen. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die de motie indiende, staat het bonusvoorstel voor Smith op gespannen voet met de uitspraak van de Kamer. ,,Zijn ze helemaal gek geworden!? Ze kloppen aan voor staatssteun om te overleven en willen de bonus verhogen. Zo verliezen ze elk draagvlak en de medewerkers zijn straks de dupe van de ongekende hoogmoed van deze top", stelt hij.
Volgens Nijboer is het 'volledig onacceptabel’ als Air France-KLM ‘ook maar één cent steun’ krijgt, als het bedrijf bonussen uitkeert.
Zie hieronder onze playlist van video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bye bye bonus: KLM moet offers brengen voor steun
Het kabinet haalt alles uit de kast om de KLM in de lucht te houden. Maar de nationale trots moet net als de bankensector eerder wél door een hoepeltje springen. Zonder voorwaarden komt er geen miljardeninfuus. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Verbijstering bij KLM ondernemingsraad over bonus Franse topman
Topman Ben Smith van Air France-KLM strijkt dit jaar mogelijk een bonus op als het luchtvaartconcern erin slaagt om miljarden aan noodsteun binnen te halen vanwege de coronacrisis. Dat bevestigt Dario Fucci, voorzitter van de ondernemingsraad van KLM. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM. -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.”
-
EU krijgt een zusje: politieke unie moet Europese landen ‘van Oekraïne tot IJsland’ verenigen
De EU krijgt er een zusje bij: een groot-Europese politieke unie waarin leiders van EU- en niet-EU-landen op gezette tijden de wereld verkennen. De eerste bijeenkomst is wellicht kort na de zomer in Praag. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.