Volledig scherm
Wopke Hoekstra, minister van Financiën (Inzet: Jamal Khashoggi) © ANP/AP/Beeldbewerking AD

Hoekstra definitief niet naar Saoedi-Arabië om Khashoggi

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaat definitief niet naar een investeerdersconferentie volgende week in de Saoedische hoofdstad Riyad. Dat melden ingewijden aan deze krant. Aanleiding is de vermissing van en vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. 

Hoekstra zou volgende week naar Saoedi-Arabië gaan voor een internationale investeringsconferentie. De bewindsman liet eerder al weten zich zorgen te maken over de berichten rond Khashoggi. Het ministerie maakt het besluit later vandaag bekend.

Dat Hoekstra definitief niet gaat, lag in de lijn der verwachting. ,,Met wat ik nu weet, ligt het niet in de rede dat ik daarheen ga", zei hij eerder deze week al. ,,Nederland wil net als de rest van de wereld precies weten wat er met hem is gebeurd en, uitgaande van het ergste, wie dit op zijn geweten heeft’’, aldus de bewindsman. Er moet een ‘geloofwaardig onderzoek’ komen. 

Ook Hoekstra’s Franse collega Bruno Le Maire heeft afgezegd. Tegen de Franse televisie zei de bewindsman dat de beschuldigingen aan het adres te ernstig zijn om het bezoek te laten doorgaan. Hoekstra en Le Maire zouden in Riyad samen deelnemen aan een paneldiscussie. Eerder zeiden ook al andere prominente gasten af.

Over een maand staat een Nederlandse handelsmissie naar Saoedi-Arabië op de agenda. Mogelijk komt ook die hierdoor op losse schroeven te staan, hoewel minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) het nog te vroeg vindt om daar uitspraken over te doen. ,,Het is zuiver om eerst op tafel te krijgen wat de onderzoekers gevonden hebben, en daarna een beslissing nemen", zei hij dinsdag. 

Vermissing

Volledig scherm
Jamal Khashoggi © AP

Khashoggi verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan de Saoedische ambassade in Istanboel. Hij was daar om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde Hatice Cengiz stond buiten te wachten, maar Khashoggi kwam niet meer naar buiten.

De journalist zou zijn omgekomen bij een uit de hand gelopen verhoor, meldde The New York Times eerder, hoewel Turkse functionarissen tegen The Wall Street Journal hebben verklaard dat hij direct bij binnenkomst in elkaar geslagen, gedrogeerd en gedood werd door Saoedische agenten die kort daarvoor in Istanboel waren aangekomen. Zijn lichaam zou uiteindelijk in stukken zijn gezaagd. 

Een aantal door Turkije geïdentificeerde verdachten komen uit de directe omgeving van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De Saoedische overheid besloot hem in bescherming te nemen door een inlichtingenfunctionaris te laten opdraaien voor de verprutste operatie, zo meldde The New York Times.

Khashoggi is sinds 2017 ingezetene van de VS nadat hij in zijn thuisland uit de gratie raakte. In Amerika werkte hij voor The Washington Post. Khashoggi uitte veel kritiek op de Saoedische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman. De krant heeft gisteren zijn laatste column gepubliceerd.