Volledig scherm
© ANP XTRA

Homohuwelijk niet in beginselen ChristenUnie

Het homohuwelijk wordt niet expliciet genoemd in de nieuwe partijbeginselen van de ChristenUnie. Een amendement van een aantal partijleden om de tekst zo aan te passen dat ook het huwelijk tussen een homopaar of lesbisch paar wordt benoemd, werd weggestemd door het partijcongres.

Het partijbestuur wees de wijziging af omdat het volgens hen het homohuwelijk gelijkstelt aan een huwelijk tussen man en vrouw. ,,Dat is een koerswijziging.’’

Quote

Zou ik homo zijn en getrouwd, dan sta ik er helemaal niet bij

Een groep van twaalf partijleden viel over een paar zinnen in de nieuwe grondslag van de partij, waaraan meer dan een jaar werd gewerkt. ‘God heeft al in het begin het huwelijk ingesteld. Deze publieke verbintenis tussen man en vrouw is uniek en waardevol’, zo valt daar te lezen. De leden wilden dat aangevuld zien met de constatering dat het huwelijk ‘heden ten dage ook openstaat voor geliefden van hetzelfde geslacht’. 

Initiatiefnemer Walter Brands vertelde over zijn eigen worsteling met ‘de Bijbel als het gaat om homoseksualiteit’. ,,Ik geloof dat God geen bezwaar heeft tegen een huwelijk tussen mensen van het gelijke geslacht. Geloof niet dat God liefde en trouw wil ontzeggen.’’ Hij kreeg bijval van een aantal partijleden. ,,Zou ik homo zijn en getrouwd, dan sta ik er helemaal niet bij’’, zo verwoordde één van hen het. 

Het onderwerp ligt gevoelig bij de partij. Het werd ‘zwaarbeladen’, ‘pijnlijk’ en ‘zwaar’ genoemd. Ook partijvoorzitter Piet Adema zei ‘spanning te voelen’. ,,Die hebben we ook gevoeld tijdens het schrijven van de beginselen. Dit is het vertrekpunt van onze politiek. Als partij staan wij achter het ideaal dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw.’’

Bewaken 

Hij wees er op dat de overheid de inrichting van de samenleving dient te beschermen en te bewaken. ,,Dat geldt ook voor relaties, geregistreerd partnerschap en homohuwelijk.’’ Ook benadrukte hij dat de ChristenUnie zich wel inzet voor lhbt’ers.

Brands wees er nog op dat in de beginselen van de orthodox-christelijke partij SGP niets staat over het huwelijk als verbintenis tussen man en vrouw. Zijn partijgenoten wezen de wijziging af: 314 leden stemden tegen, 117 voor en 72 stemden niet.