Volledig scherm
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sybrand Buma (CDA). © ANP

Hoogspanning binnen coalitie om 'staatswiet'

Het experiment met onder staatstoezicht gekweekte cannabis moet veel grootschaliger worden aangepakt dan het kabinet van plan was. Dat adviseert een speciale commissie. Dat voorstel zorgt voor hoogspanning tussen de coalitiepartijen binnen Rutte-III.

Aanzienlijk meer gemeenten zouden mee moeten doen, meerdere wiettelers en ook zou met verschillende soorten wiet en hasj moeten worden geëxperimenteerd. Dat staat in het advies van een commissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus.

De commissie onderzocht in opdracht van het kabinet hoe coffeeshops op legale manier zouden kunnen worden bevoorraad met 'staatswiet'. Dit moet softdrugs uit het criminele circuit halen.

De commissie zegt bovendien dat als de proef een succes is, een landelijke invoering van ‘staatswiet’ zou moeten worden overwogen. Dat zou een doorbraak betekenen in het softdrugs-beleid in ons land, al gaat het nog om een advies.

Klein experiment niet zinvol

Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66). © ANP

Het vergaande voorstel zet de eenheid van de coalitiepartijen flink onder druk, want CDA en ChristenUnie voelen überhaupt weinig voor een proef. De christelijke partijen kwamen D66 tijdens de kabinetsformatie tegemoet met een beperkte variant. De partijen koersten in een wankel compromis aan op een experiment in zes tot tien steden. Maar zo'n klein experiment zou niet 'zinvol' zijn, aldus de commissie.

Onder toezicht van de overheid zouden ‘meerdere’ telers zeker ‘25 soorten’ van ‘voldoende sterke’ hasj en wiet moeten gaan telen, die tegen marktconforme prijzen kunnen worden verkocht in coffeeshops. Dit zou in 'meerdere steden' uitgevoerd moeten worden. De adviescommissie schrijft bovendien dat de proef niet na vier jaar zou moeten worden beëindigd, omdat de verkooppunten die meedoen dan weer terug zouden moeten naar het illegale circuit. Dat zou ‘onlogisch en riskant zijn’.

Bestuderen

Een proef die op die manier praktijk dreigt te worden, is precies wat met name het CDA vreesde. Daarmee ligt het rapport bij die partij, net als bij ChristenUnie, zwaar op de maag. Het zet de verhoudingen binnen de coalitie onder druk, want eigenlijk alleen D66 hoopte op een volwaardig experiment. Alle partijen lieten daarom gisteravond behoedzaam weten het advies 'te gaan bestuderen'.

Toch kunnen de partijen het niet zomaar terzijde schuiven. Dat zou D66 schofferen, dat tijdens de formatie juist knokte om de proef van de grond te krijgen.