Volledig scherm
Veel mensen spoelen oude of overbodige medicijnen door het afvoerputje, waardoor ons water vervuild raakt. © stock.xchng

'Hou medicijnresten uit ons drinkwater'

Jaarlijks komt er in Nederland 140.000 kilo aan medicijnresten in het water terecht, met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen nu dat er extra maatregelen worden genomen om te zorgen dat medicijnen niet meer door het rioolputje gaan.

Quote

Medicijn­res­ten uit het water zuiveren? Ze horen er helemaal niet in! Wat niet in het water komt, hoef je er ook niet uit te halen.

Matthijs Sienot, Kamerlid D66

Er stroomt steeds meer geld naar waterzuiveringsinstallaties om ons water schoon te houden, maar dat zuiveren wordt alsmaar lastiger en duurder. En het eind van de lozingen is niet in zicht: door de vergrijzing is de verwachting dat het medicijngebruik verder toeneemt. En de resten belanden in de toiletpot.

D66 en ChristenUnie willen dat dit probleem bij de bron wordt aangepakt: de gebruikers. Artsen moeten betere informatie krijgen over actieve stoffen in medicijnen. Zo kunnen dokters geneesmiddelen aan hun patiënten voorschrijven waarvan bekend is dat de resten relatief weinig impact op het milieu hebben.

D66 wil daarnaast dat het makkelijker wordt voor mensen om medicijnen die ze niet meer gebruiken in te leveren bij de apotheek of bij andere winkels. Minister Van Nieuwenhuizen (Water) moet van de politieke partijen onderzoeken welke andere andere dingen er kunnen worden gedaan om geneesmiddelen uit ons water te houden.

Filters

Ook instellingen en bedrijven kunnen onnodige lozingen naar riool- of oppervlaktewater voorkomen, bijvoorbeeld door filters. Zo gebruikt het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft een systeem waarmee het afvalwater wordt gezuiverd en geen medicijnresten bevat. Ander ziekenhuizen in Nederland zijn nog altijd verantwoordelijk voor 20 tot 47 procent van de verontreiniging van het oppervlaktewater.

De regeringspartijen leggen hun plan vandaag neer bij minister Van Nieuwenhuizen tijdens een debat in de Tweede Kamer. ,,Medicijnresten uit het water zuiveren? Ze horen er helemaal niet in! Wat niet in het water komt, hoef je er ook niet uit te halen", aldus Kamerlid Matthijs Sienot (D66).

Volledig scherm
Matthijs Sienot (D66), hier bij zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer, wil dat minister Van Nieuwenhuizen onderzoekt hoe medicijnresten niet in het riool hoeven te belanden. © ANP