Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
OMT-ADVIES/VIDEOIn de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests.
In april moet het vaccinatietempo al op anderhalf miljoen wekelijkse prikken komen te liggen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Dat is fors: momenteel ligt het aantal inentingen al weken boven de 200.000. Er kleeft wel een gigantisch ‘mits’ aan de prognoses: de minister is totaal afhankelijk van de soms grillige leveringen van fabrikanten.
De GGD’en maken momenteel ‘grote stappen in efficiëntie’, zei Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma. Volgens hem kan door een slimmere werkwijze het aantal prikken per uur al worden verdubbeld, zonder inzet van extra personeel.
Het grote knelpunt blijft de beschikbaarheid. Zo is er grote onzekerheid over de leveringen door AstraZeneca, ook farmaceut CureVac zal pas later vaccins kunnen leveren dan eerder gehoopt.
(Artikel gaat verder na de foto)
Riskant
Het plan van het kabinet om lockdownmaatregelen los te laten blijft riskant, waarschuwen deskundigen. Volgens het nieuwste OMT-advies en openbaar gemaakte Catshuisstukken kan de heropening van het voortgezet onderwijs leiden tot een flinke piekbelasting op de intensive care-afdelingen in april. Verder versoepelen kan alleen stap voor stap zodat het slot er snel weer op kan indien nodig.
Wie de teksten van de experts leest snapt waarom premier Rutte de mini-versoepelingen ‘spannend’ vindt: ,,Op basis van modellering verwachten we dat het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis- en ic-opnames sterk zal gaan toenemen als we in deze fase van de epidemie maatregelen afbouwen”, schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel in zijn nieuwste advies dat vannacht openbaar gemaakt is.
(Artikel gaat verder na de foto)
In het Catshuis afgelopen zondag toonde hij een grafiek waarin het aantal bezette ic-bedden in potentie vanaf half april boven de 1500 uitkomt (de huidige capaciteit is 1300) als de basisscholen open blijven en het voortgezet onderwijs deels opengaat, zoals het kabinet nu besloten heeft.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De curves zijn omgeven met grote onzekerheidsmarges, maar de virologen maken duidelijk: een buffer is er niet. De avondklok en de bezoekrestricties (nog maar één persoon per dag op visite) moeten blijven om enige ruimte te hebben voor heropening van de contactberoepen en scholen. ‘Bij stoppen (van het straatverbod, red.) is er geen ruimte over’, staat in de Catshuispresentatie van Van Dissel. Deze maatregelen leveren samen zo'n tien procent winst op bij de bestrijding van het virus, schatten experts.
Artikel gaat verder na de grafiek.
Bezoek thuis
Omdat exacte effecten van mini-versoepelingen niet te berekenen zijn, adviseert het OMT om sectoren ruimte te geven waar mensen zo nu en dan 1-op-1-contact hebben, dus inderdaad: wel de kappers en de rijscholen, maar geen musea of horeca. Onderwijs gaat voor alles, dus het OMT raadt de bovenbouw van het mbo, de hbo en universiteiten aan om alvast voorbereidingen te treffen om open te gaan in ‘een volgende fase'. Komende week beraadt het OMT zich nog over versoepelingen in verpleeghuizen: nu veel bewoners gevaccineerd zijn, ontstaat daar enige ruimte. Maar dat de aantallen infecties en ziekenhuisopnames weer zullen toenemen, lijkt vast te staan: ,,De prognoses zijn consistent met het beeld dat we ons de afgelopen week in een dal bevonden, waarna vanaf nu weer een toename zal volgen.”
De avondklok en het advies om thuis nog maar één persoon per dag te ontvangen lijken wel effect te hebben. Volgens het OMT is het gemiddeld aantal contacten per persoon per dag op dit moment lager dan tijdens de lockdown in de eerste golf. Al wordt vooral de schrale thuisbezoekregel uiterst vervelend gevonden, noteren ambtenaren volgens de Catshuisstukken: ‘De naleving is laag. Als deze regel niet versoepeld wordt en andere wel (ruimte voor winkelen, binnensport) dan is dat niet goed uitlegbaar’, aldus de ambtenaren in een notitie over communicatie. Datzelfde geldt voor de avondklok: als winkelen weer een beetje kan, sporten ruimer mogelijk is, dan is de instandhouding van de avondklok lastiger te communiceren. Toch kiest het kabinet daar wel voor: epidemiologisch heeft het wisselgeld nodig voor het onderwijs. Het ‘winkelen op afspraak’ is ook moeilijk uitlegbaar, stellen de ambtenaren: ‘de regels worden complexer, hoe complexer hoe moeilijker uit te leggen'.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
72
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMLedenraadpleging68
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
VIDEO
Zo reageert Nederland op de versoepelingen: ‘Niet tegen te houden dat kroegen toch opengaan’
Het kabinet gaat een ‘klein beetje meer risico nemen’ met het coronavirus. Premier Mark Rutte kondigde verschillende versoepelingen aan zoals heropening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Vanuit de brancheverenigingen wordt wisselend gereageerd op de verruiming van de maatregelen. ,,Duizenden studenten zitten nu al maanden thuis en hebben geen zicht op verbetering.” -
PREMIUM
Scholen blij met openstelling: ‘Fijn voor onze leerlingen’
EINDHOVEN - De vlag kan uit bij de scholen die (deels) open mogen. Reuze fijn voor onze leerlingen en studenten, is de eerste reactie. Het onderwijs krijgt er echter een stevige klus bij om een passend rooster te maken. In het mbo mogen alle studenten per 1 maart een dag in de week naar school. In het voortgezet onderwijs gaat het om minimaal anderhalve dag per week of meer indien verantwoord.