Hulp voor Oekraïne: kabinet kan helmen, scherfvesten en metaaldetectors leveren
Nederland stuurt mogelijk helmen, scherfvesten en metaaldetectors om mijnen op te sporen naar Oekraïne. Deze spullen staan volgens bronnen rond het kabinet in elk geval op een inventarisatie van het ministerie van Defensie. Of er ook wapens op de lijst staan, is nog onduidelijk.
Een afvaardiging van het kabinet bespreekt vandaag hoe het kabinet tegemoet kan komen aan een Oekraïens verzoek voor defensieve wapens. Een beslissing wordt nog niet verwacht. Later vandaag vertrekken premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken naar de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Recent klopte het land vanwege de toenemende dreiging van Rusland, dat zo’n honderdduizend troepen bij de grens heeft verzameld, bij Nederland aan. Hoekstra zei toen het verzoek ‘welwillend’ te bekijken.
Tekorten
Bij dergelijke verzoeken maakt Defensie eerst een lijst met wat Nederland ter beschikking kan stellen. De krijgsmacht kampt zelf immers met tekorten. Het kan, zeggen ingewijden, dat Nederland Oekraïne wel met meer wapentuig wil helpen, maar dat dit simpelweg niet lukt. Ook is er contact met andere Navo-lidstaten die een Oekraïens verzoek om hulp hebben ontvangen om te zorgen dat niet iedereen hetzelfde stuurt.
Defensie is inmiddels klaar met de inventarisatie, zo zeggen bronnen, en heeft de lijst vrijdag naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd. Dat ministerie toetst of de artikelen op de lijst aan de criteria voor wapenexport voldoen. Dat proces zou ongeveer anderhalve week in beslag nemen, zeggen ingewijden. Ook de douane kijkt mee. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel, VVD) besluit vervolgens of een vergunning wordt afgegeven.
Onder defensieve wapens scharen experts ook antitankwapens en persoonlijke wapens zoals geweren. Het is niet duidelijk of die ook op de lijst van Defensie staan. Bronnen wijzen er wel op dat dergelijke defensieve wapens lastig te exporteren zijn. Eén van de acht criteria waaraan wapenexport wordt getoetst, is of door de levering ‘gewapende conflicten worden uitgelokt of verlengd’ of ‘bestaande spanningen of conflicten in het land van eindbestemming worden verergerd’. Dat kan niet altijd op voorhand worden uitgesloten.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de situatie in Oekraïne. In een eerder debat toonde een Kamermeerderheid zich voorstander van defensieve militaire steun aan het land. Voor sommige partijen zullen wapenleveringen een brug te ver zijn, anderen zullen het sturen van persoonlijke beschermingsmiddelen als scherfvesten en helmen te mager vinden.
Duitsland maakte vorige week bekend vijfduizend helmen naar het land te sturen. De burgemeester van Kiev noemde dat ‘een grap’, maar Duitsland stelde dat Oekraïne zelf om de helmen had verzocht.
Luister hier onze politieke podcast:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Zeker’ geen Patriot-raketten, maar welke wapens wil Nederland wél aan Oekraïne leveren?
Nederland kijkt ‘welwillend’ naar een Oekraïens verzoek om ‘defensieve’ wapens. Maar wat zijn dat? ,,We gaan geen Patriots cadeau doen.” -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
PREMIUM
Stevenen we af op gasloze zondagen? ‘Als Poetin gaskraan dichtdraait, zijn gevolgen groot’
Wat gebeurt er als Poetin de gaskraan dichtdraait? De kans dat hij doet wordt klein geacht, maar de gevolgen zouden groot zijn. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMUpdate
Oekraïne, ‘dwarse’ lid Turkije en nieuwe leden Finland en Zweden: veel te bespreken op Navo-top
De Navo-top in Madrid die nu gaande is, kent een overvolle agenda. De leiders praten over de steun aan Oekraïne, nieuwe leden Finland en Zweden, het ‘dwarse’ lid Turkije, maar ook over China, geld en troepenuitbreiding. Het is misschien wat veel.