Hup voor de vrouwen van Rutte IV
COMMENTAARIn de ministersploeg van het nieuwe kabinet is de man-vrouwverhouding eindelijk gelijk. Dat biedt hoop voor de tijd die voor ons ligt, schrijft AD-chef Saskia van Westhreenen in dit commentaar.
Het blijft fascinerend: zodra er vrouwelijke namen uitlekken voor een kabinetspositie worden er vraagtekens gezet bij hun capaciteiten. Bij Kajsa Ollongren stonden er gelijk roepers klaar die stelden dat zij als beoogd minister van Defensie geen militaire ervaring heeft. Bij voorganger Henk Kamp hoorden we dat niet. Terwijl Kamp toch echt niet wist hoe hij een geweer moest vasthouden.
Sigrid Kaag minister van Financiën? De wenkbrauwen werden gefronst, terwijl Kaag minstens zoveel ingewikkelde studies heeft afgerond als haar jongere voorganger Wopke Hoekstra.
VVD‘er Dilan Yeşilgöz-Zegerius krijgt pijlen op zich gericht want o jee, we krijgen voor het eerst een minister van Justitie en Veiligheid die geen rechtenstudie heeft gedaan. Op de een of andere manier gaan zulke argumenten niet op voor beoogd minister van Onderwijs Dennis Wiersma die nog nooit als meester voor groep 8 heeft gestaan. Of voor beoogd Landbouwminister Henk Staghouwer, die bakker is van professie. En het aardigste: het zijn meestal mannen die klagen over vermeende zwaktes bij de vrouwelijke bovengestelden. Let maar eens op.
Unicum
Dus hup voor die vrouwen die de macht durven te pakken
Ruim een eeuw geleden meldde de eerste vrouw zich in de Nederlandse politiek. In 1918 werd sociaaldemocraat Suze Groeneweg het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer. Sindsdien is er aan het Binnenhof veel ten goede gekeerd.
In de Tweede Kamer is de man-vrouwverhouding nog steeds niet gelijk, maar van het nieuwe kabinet dat op 10 januari op het bordes komt te staan wordt de helft van het aantal ministers vrouw. Een unicum. Dat biedt hoop voor de tijd die voor ons ligt.
In 2018 becijferde McKinsey dat onze nationale economie met een grotere gendergelijkheid met 114 miljard euro kon groeien. En volgens VN-organisatie UN Women, die onlangs een petitie startte voor een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in het nieuwe kabinet, heeft een betere verdeling op het hoogste politieke niveau zelfs een louterend effect op de betrekkingen met buurlanden en het tegengaan van grote problemen als de klimaatcrisis.
Dus hup voor die vrouwen die de macht durven te pakken, wat anderen ook van hen zeggen of denken. Om met Paul van Vliet te spreken: laat ze bergen verzetten met de kop in de wind.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de nieuwe bewindslieden in het kabinet-Rutte IV
Formateur Mark Rutte heeft zijn nieuwe kabinet rond. CDA-leider Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken. Ook Hugo de Jonge keert terug in het nieuwe kabinet, als minister voor Volkshuisvesting. Karien van Gennip en Hanke Bruins Slot worden namens de christendemocraten de ministers van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken. -
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
PREMIUM
Toekomst van Europa stelt kabinet op de proef: wordt er aan de gevreesde verdragen gesleuteld?
De coalitie is gespleten over hoe verder te gaan in de Europese Unie nu meerdere Europese leiders, waaronder Macron, zich hebben uitgesproken over wijzigingen in de Europese verdragen. De VVD heeft het niet zo op een verdragswijziging, maar D66 ziet er wel brood in. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
40
Laten we niet wéér te vroeg denken dat corona voorbij is
Langzamerhand is iedereen aan het wennen aan een wereld zonder coronamaatregelen. Het aantal mensen dat nog vrijwillig mondkapjes draagt in het openbaar vervoer zie je elke dag afnemen, de schroom om weer handen te schudden verdwijnt en belangrijker nog: het aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen is afgenomen tot een minimum. En toch is er alle reden waakzaam te blijven, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
-
Brandbrief GGD-topman: tekort aan forensische artsen wordt kritiek
De forensische geneeskunde, die onder meer maakt dat politie en justitie een oordeel kunnen vellen over letsels en doodsoorzaken, komt steeds meer in het gedrang door een tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft GGD-voorzitter André Rouvoet aan het kabinet. Er is nu een kritische grens bereikt, meldt hij namens 25 directeuren. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.