Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) komt in het begin van de avond aan op het Binnenhof voor de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. © ANP

Hypotheekaftrek gaat bij Rutte III verder omlaag

Het maximale belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken gaat vanaf 2020 verder omlaag. De beoogde coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de hypotheekrenteaftrek in vier stappen beperken tot het laagste belastingtarief van de nog in te voeren vlaktaks.

Bronnen rond de onderhandelaars bevestigen berichtgeving hierover in de Telegraaf. Het zou gaan om stappen van drie procent per jaar. Huizenbezitters zouden tegelijkertijd gecompenseerd worden door een verlaging van het eigenwoningforfait: dat is het percentage van de waarde van de eigen woning (WOZ) die bij het inkomen opgeteld moet worden en waar belasting over moet worden betaald. De twee maatregelen zouden samen 'budgetneutraal' moeten uitpakken.  

Kritiek

Het kabinet-Rutte II voerde ook al een versobering van de hypotheekrenteaftrek door. Dat kwam de VVD op forse kritiek te staan, omdat leider Mark Rutte eerder had gezegd dat er niet aan het belastingvoordeel zou worden getornd.

De verdere afbouw van de aftrek komt niet als een verrassing. De VVD had in het verkiezingsprogramma geen letter gewijd aan dit voormalige 'heilige huisje', terwijl D66 en CU verder wilden gaan dan het huidige kabinet. Bovendien  is de rente momenteel relatief laag, zodat de pijn die woningeigenaren ondervinden niet zo groot is.