Volledig scherm
PREMIUM
© Marco De Swart

'Ik ben bang dat we de volgende oorlog verliezen’

hoogleraar holslagZijn reis door 3000 jaar geschiedenis, vervat in Vrede en Oorlog, leert dat macht beperkt houdbaar is. Rijken komen op, bloeien en verkruimelen. ,,Europa lijkt over zijn top heen’’, zegt Jonathan Holslag, hoogleraar in de internationale politiek.

Dat hij anderen de maat neemt, betekent niet dat hij zichzelf spaart. ,,Vorige week lag ik in volle gevechtsuitrusting te spartelen in een zwembad. En de professor, die was nog best in goede conditie’’, zegt Jonathan Holslag (37) over zijn aanmelding als reservist in de Belgische strijdkrachten. ,,Ik pleit voor maatschappelijke dienstplicht, wilde een voorbeeld geven. Je moet ook je eigen sterktes en zwaktes kennen.’’

  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.