Volledig scherm
Demissionair premier Mark Rutte ontmoet de nieuwe Franse president Emmanuel Macron op het Elysee-paleis © ANP

In beeld: Rutte op de koffie bij Franse president Macron

Premier Mark Rutte heeft vanmorgen een bezoek aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron gebracht. Ze spraken in het Élysée-paleis, de officiële residentie van het staatshoofd in Parijs, over onder meer de samenwerking tussen Frankrijk en Nederland, het sociaaleconomisch beleid en de Europese Unie.

Volledig scherm
© REUTERS

,,President Macron wil net als ik een Europa dat concrete resultaten levert en haar inwoners bescherming biedt, en we zijn het erover eens dat een goede samenwerking daarvoor van groot belang is", laat Rutte weten. ,,Het is goed dat we over al deze thema’s vandaag van gedachten hebben kunnen wisselen."

Macron verwees naar Nederland als voorbeeld dat de hervormingen van de arbeidsmarkt die hij voorstaat kunnen slagen. ,,Nederland gaat van oudsher op een soortgelijke manier om met de verzorgingsstaat als Frankrijk en was in staat de arbeidsmarkt serieus te hervormen'', zei Macron. Het arbeidsmarktbeleid van Macron ,,zal Nederland en Frankrijk dichter bij elkaar brengen'', denkt hij. 

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken schoof aan vanmorgen. Hij schat de samenwerking met Frankrijk 'kansrijk in' en heeft er 'alle vertrouwen in dat president Macron aan een nieuwe dynamiek in Europa kan bijdragen'. Volgens Koenders hebben Nederland en Frankrijk afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van migratie uit Afrika.

Verkiezingen

Macron werd op 7 mei gekozen tot president van Frankrijk. Hij versloeg Marine Le Pen van het Front National. Rutte noemde zijn verkiezing toen een 'duidelijke progressieve en pro-Europese keuze'. Afgelopen weekeinde boekte de nieuwe partij van Macron een overwinning tijdens de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Hoe groot die precies is, wordt bekend na de tweede stemronde zondag. 

Duidelijk is dat nog nooit zo weinig Fransen voor hun 'Assemblée' gingen stemmen. Maar de helft van de Fransen ging naar de stembus, het laagste percentage van de afgelopen 60 jaar. Van de 50 procent stemmers koos 32 procent voor Macron - dat is alles behalve een meerderheid van de Fransen.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© REUTERS