Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

In één ruk door van vmbo naar mbo

Scholieren op het vmbo kunnen vanaf volgend jaar al op de middelbare school beginnen met hun mbo-opleiding. De drempel tussen voortgezet onderwijs en beroepsopleiding wordt verlaagd, zodat bij die overstap minder leerlingen uitvallen.

Quote

Voor sommige jongeren is de overstap van vmbo naar mbo erg groot. Daardoor vallen leerlingen uit

Minister Slob

Om het mogelijk te maken vmbo en mbo in elkaar te schuiven, willen Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob de wet aanpassen, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag openbaar wordt. Nu vallen er bij de overgang van vmbo naar mbo jaarlijks nog ruim 8000 leerlingen uit.

Scholen krijgen vanaf 2020 de mogelijkheid om één doorlopende leerroute aan te bieden van de bovenbouw van het vmbo naar een mbo-diploma. Dat is nodig, zegt Slob, die over het vmbo gaat. ,,Voor sommige jongeren is de overstap van vmbo naar mbo erg groot. Daardoor vallen leerlingen uit.’’

Van Engelshoven, verantwoordelijk voor het mbo, noemt een soepele doorstroming ‘ontzettend belangrijk’. ,,Met dit wetsvoorstel bouwen we een brug voor leerlingen waardoor ze makkelijker van het vmbo naar het mbo kunnen.’’

Samenwerking

Om de in elkaar geschoven vmbo-mbo aan te kunnen bieden, moet altijd worden samengewerkt tussen een vmbo-school en een mbo. Zij kunnen dan samen beslissen om de lessen op de eigen vertrouwde vmbo-school, met leraren die ze al kennen, te geven. Er gaat dan geen tijd verloren aan het wennen op een nieuwe school met nieuwe docenten. Maar vmbo-school en mbo kunnen ook kiezen voor een intensieve samenwerking, waarbij de overgang voor leerlingen meer geleidelijk gaat.

Het wetsvoorstel is een uitwerking van plannen die toenmalige bewindspersonen Jet Bussemaker en Sander Dekker twee jaar geleden al hadden om de overgang van vmbo naar mbo makkelijker te maken. Sinds 2008 hebben een aantal scholen met de nieuwe werkwijze geëxperimenteerd. Die proeven zijn volgens de huidige ministers succesvol.

Baankans

Volgens de twee bewindslieden is de doorlopende leerroute ‘vooral geschikt voor jongeren die bovengemiddeld gemotiveerd zijn of die door het opdoen van beroepspraktijkervaring gemotiveerder raken’, schrijven zij in de toelichting bij de wetswijziging. Door een in elkaar geschoven vmbo-mbo moeten jongeren ook beter zijn voorbereid op een baan. Van Engelshoven: ,,Een diploma op het mbo biedt uitstekende kansen op een mooie toekomst. Nederland zit te springen om vakmensen.’’

De baankans moet ook vergroot worden door een aantal leerlingen de mogelijkheid te geven om een mbo niveau 2-diploma te laten halen zonder dat zij daarvoor eerst eindexamen op het vmbo hoeven te doen. Bij samenwerking tussen vmbo’s en mbo’s moeten vmbo’ers wél eerst hun middelbareschooldiploma halen voor ze naar het mbo kunnen.