Volledig scherm
D66-leider Alexander Pechtold. © ANP

Informateur praat dinsdag verder met 'motorblok'

Informateur Herman Tjeenk Willink gaat dinsdag verder met de gesprekken rond de vorming van een nieuw kabinet. Hij ontvangt dan de leiders van het 'motorblok' Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66). 

De partijleiders ontmoeten elkaar om 13.00 uur in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. De partijen praten eerst met z'n drieën voordat een vierde mogelijke coalitiepartner aanhaakt. Pechtold liet gisteren al doorschemeren dat hij eerst het 'evenwicht tussen progressief en conservatief' tussen deze drie partijen verzekerd wil zien voor het drietal een vierde partij aan de onderhandelingstafel kan uitnodigen. Waarschijnlijk ontvangt Tjeenk Willink voor die tijd dan ook geen andere partijen. 

Na het afhaken van GroenLinks en het afstrepen van de SP zijn voorlopig ChristenUnie en de onwillige PvdA als mogelijke regeringspartners overgebleven.

Verplichtingen

De planning heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat demissionair premier Rutte de komende dagen andere verplichtingen heeft. Zo brengt hij vanmorgen in Parijs een bezoek aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Later vandaag gaat hij naar het aardbevingsgebied in Groningen, om daar te praten met bewoners en betrokken bestuurders. Maandag gaat Rutte naar Warschau voor een overleg met onder meer Premier Szydlo van Polen, minister-president Michel van België en minister-president Bettel van Luxemburg over de toekomst van de Europese samenwerking en de aanstaande brexit.