Volledig scherm
De raffinaderij van Shell in Pernis. © ANP

Initiatiefwet GroenLinks: ook Shell moet winstbelasting gaan betalen

GroenLinks wil met een wetswijziging een einde maken aan belastingontwijking door multinationals, waaronder Shell. De partij dient vandaag een initiatiefwet in. SP en PvdA hebben hun steun al uitgesproken.

GroenLinks verwijst naar een publicatie eind 2018 in Trouw waarin staat dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Het olie- en gasconcern verdiende in 2017 1,3 miljard euro op Nederlandse bodem met onder meer benzinestations en de raffinaderij. Door legale aftrekposten uit het buitenland kan Shell de winstbelasting op nul laten uitkomen. 

Met de initiatiefwet wil GroenLinks belastingontwijking volgens deze route onmogelijk maken. Verliezen binnen Europa zouden maximaal drie jaar kunnen worden verrekend met de winst en verliezen buiten Europa zouden helemaal niet meer mogen worden verrekend met de Nederlandse winst. GroenLinks-Kamerlid en initiatiefnemer van de wetswijziging Bart Snels wijst erop dat de bestaande regeling krom is:  winsten van buitenlandse oliewinning worden niet in Nederland belast, maar de verliezen die bij die oliewinning worden gemaakt, mogen wel van de Nederlandse winst worden afgetrokken. Snels: ,,Grote bedrijven betalen te weinig belasting. Ze profiteren van de goede infrastructuur en onderwijs hier, dan is het normaal dat ze daaraan hun eerlijke deel bijdragen.’’ Bang dat bedrijven uit Nederland weg zullen trekken, is hij niet:  ,,Bedrijven zijn heel belangrijk voor Nederland, maar Nederland ook voor hen. En ook in de nieuwe situatie heeft Nederland nog altijd een zeer royale belastingwetgeving voor bedrijven.’’

Shell en andere Nederlandse multinationals komen donderdag op een hoorzitting in de Tweede Kamer uitleg geven over hun belastingafdrachten.