Volledig scherm
Een locatie voor glasbakken in Nijmegen, net na het weekend © Eigen foto

Inspectie: 800 glasbakken extra op straat om recycling te stimuleren

Er moeten de komende jaren 800 glasbakken bijkomen in Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt de stichting Afvalfonds Verpakkingen de plicht op om daarvoor te zorgen. De dwangmaatregel moet opleveren dat er meer glazen potjes en flessen worden gerecycled.     

Het Afvalfonds krijgt een zogeheten last onder dwangsom om de oren: in de periode tot eind 2021 moeten er gefaseerd 800 stuks extra glasbakken (hetzij ondergronds, dan wel bovengronds) komen. Wordt dit doel niet gehaald, dan kost dat het Afvalfonds 7000 euro per niet geplaatste bak. 

De stichting Afvalfonds Verpakkingen voert voor ondernemingen die verpakte producten op de markt brengen de wettelijke plicht uit om 90 procent van de glasverpakkingen in te zamelen en te recyclen. Met bedrijfsbijdragen vergoedt de stichting de kringloopactiviteiten van gemeenten.

Formele waarschuwingen

De waakhond volgt de recyclingpercentages nauwgezet en heeft het Afvalfonds de afgelopen jaren diverse formele waarschuwingen gegeven, omdat die blijven bungelen tussen de 80 en 90 procent. Ook moest het fonds eerder een actieplan opstellen om meer glas te recyclen.

Volgens het nieuwste cijfer lukt dat bij 85 procent van de verpakkingen. De bedrijven doen hun best, constateert de inspectie, maar voor kringloopactiviteiten zijn ze mede afhankelijk van gemeenten en burgers. Zo moeten gemeenten glasbakken plaatsen en burgers moeten er glas heen brengen. 

Menens

Quote

Ieder procent­punt dat het recyclings­per­cen­ta­ge van glas nu nog daalt, kost het de bedrijven 1,5 miljoen euro

Inspectie Leefomgeving en Transport

Het is de ILT menens. Ieder procentpunt dat het recyclingspercentage van glas nu nog daalt, kost het de bedrijven 1,5 miljoen euro. Verder dienen ze meerdere onderzoeken uit te voeren: naar goed en slecht presterende gemeenten, naar de aanwezigheid van verpakkingsglas in restafval en naar mogelijke prikkels voor burgers om glazen verpakkingen via de bak in te leveren.

Eerder besloot de Inspectie Leefomgeving en Transport nog geen sancties te zetten op het alsmaar missen van de doelstelling, maar de Raad van State greep in op die beslissing.