Inspectie slaat alarm: zorgwekkende situatie in azc's door overlastgevende asielzoekers
VIDEOIn asielzoekerscentra waar ook overlastgevende asielzoekers wonen, is de leefsituatie ‘zorgwekkend’. Deze mannen, die uit ‘veilige’ landen komen waardoor ze nauwelijks kans maken om in Nederland te blijven, vertonen asociaal en crimineel gedrag. De Inspectie Justitie en Veiligheid slaat alarm.
De Inspectie deed al eerder onderzoek naar de overlastgevende asielzoekers. Uit het vandaag verschenen vervolgonderzoek blijkt dat de overlastgevers nauwelijks te corrigeren zijn. Dat lukt alleen in speciale opvanglocaties.
Het probleem wordt vooral veroorzaakt door jonge mannen uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. Die landen staan te boek als 'veilig', waardoor de kans dat zij asiel krijgen klein is. Ook omdat de Inspectie constateert dat ze in hun land niet worden vervolgd vanwege hun geloof of politieke overtuiging.
Fysiek ingrijpen
De speciale centra voor overlastgevers zijn schaars: voor meerderjarigen is er maar één plek, in Hoogeveen. Daar hebben medewerkers meer sanctiemogelijkheden dan in gewone opvangcentra en mogen boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) ook fysiek ingrijpen. Minderjarigen worden op speciale locaties begeleid door voogdijinstelling Nidos.
Als asielzoekers voor problemen zorgen, kunnen zij niet meteen naar zo’n speciale opvang. Daar zijn juridische voorwaarden aan verbonden. Daarom verblijven ze ook in gewone asielzoekerscentra. Maar daar, zegt de Inspectie, kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de groep probleemasielzoekers niet aan. ,,Deze moeilijke werksituatie zorgt voor demotivatie bij medewerkers van het COA en de politie en een hoog ziekteverzuim bij met name het COA”, constateert de Inspectie. Hierdoor raakt de aanpak van de groep overlastgevers nog meer in het gedrang.
Uitzetten lukt vaak niet
Al eerder werd afgesproken om de asielaanvragen van de overlastgevers met voorrang te behandelen, zodat zij maar zo kort mogelijk in de asielzoekerscentra hoeven te blijven. Maar dat gebeurt lang niet altijd, stelt de Inspectie. En zelfs als het wél gebeurt, lukt uitzetten vaak niet. De landen waar de overlastgevende asielzoekers vandaan komen, verstrekken vaak geen reisdocument. In andere gevallen verdwijnen overlastgevers in de illegaliteit.
De Inspectie adviseert staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid om te kijken of COA-medewerkers meer bevoegdheden en opleiding moeten krijgen om beter in staat te zijn de overlast aan te pakken. Ook wil de Inspectie dat de staatssecretaris kijkt of binnen de EU strafrechtelijke informatie over overlastgevers gedeeld kan worden. De migranten leiden vaak een zwervend leven binnen Europa en belanden dan ook in de criminaliteit. Als in ons land eerder bekend is dat de mannen een strafblad hebben, kan het COA-personeel hun gedrag vooraf al beter inschatten en aanpakken.
Vluchtenlingenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland laat in een reactie weten de zorgen uit rapport te herkennen en te delen: ,,Vluchtelingen in asielzoekerscentra hebben hier ook veel last van. Het is vaak een klein groepje overlastgevers dat het voor een heel AZC verpest. Dit is ook funest voor het draagvlak voor asielzoekerscentra. Het is ontzettend triest dat een relatief kleine groep overlastgevers het steeds weer verpest voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMONDERZOEK/met video77
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
Kabinet: Zeventig maatregelen tegen overlastgevende asielzoekers mogelijk
Het kabinet wil met zeventig maatregelen overlastgevende asielzoekers aanpakken. Een zogenoemde toolbox moet gemeenten, ov-bedrijven en winkeliers meer bekend maken met middelen om overlast van asielzoekers tegen te kunnen gaan. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer. -
met video69
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs. -
Met video
Advies na gewiste sms'jes Rutte: Gooi berichten niet weg, maar sla ze op
Ministers en andere strategische besluitvormers moeten al hun werkgerelateerde chatberichten structureel en geautomatiseerd laten bewaren. Het berichtenverkeer van sleutelfunctionarissen, die impact hebben op de samenleving, moet vanaf 2024 blijvend worden bewaard.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Justitie moet ‘illegale’ Marokkanen per direct vrijlaten
Drie Marokkaanse vreemdelingen, die vastzitten in een detentiecentrum voor afgewezen asielzoekers, moeten per direct worden vrijgelaten. De kans dat ze op korte termijn naar Marokko kunnen worden uitgezet is te klein, zo oordeelt de Raad van State. Die uitspraak kan, volgens de Raad, gevolgen hebben voor nog meer Marokkaanse ‘illegalen’ die vastzitten in Nederland.