Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financien) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) lichten het steunpakket toe.
Volledig scherm
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financien) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) lichten het steunpakket toe. © ANP

Inspecties onderzoeken mogelijke fraude met steunmaatregelen

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt samen met de fiscale opsporingsdienst FIOD mogelijke fraude bij de coronasteunmaatregelen die het kabinet zijn ingesteld. Dat bevestigt de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie.

Het gaat om potentieel misbruik van de regeling waarbij het kabinet de lonen voor bedrijven deels overneemt, de NOW, en die waarbij zelfstandigen die hun opdrachten door de coronacrisis zagen verdampen een uitkering kunnen krijgen, de TOZO. ,,Zolang we nog in de onderzoeksfase zitten, doen we verder geen mededelingen”, zegt een woordvoerder.

Dossiers

Begin april werd al bekend dat de Inspectie SZW samen met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD misbruik van de steunmaatregelen samen zouden onderzoeken. Nu liggen er ook concrete dossiers die onderzocht worden.

De Financial Intelligence Unit (FIU), waarbij ongebruikelijke financiële transacties gemeld kunnen worden, heeft volgens NRC en Reporter Radio de afgelopen twee maanden 46 dossiers doorgestuurd naar de twee opsporingsdiensten. In totaal zou er een bedrag van ‘zeker enkele tientallen miljoenen euro’s’ mee gemoeid zijn. Het zou niet alleen om fraude met steunmaatregelen gaan, maar ook om witwassen en oplichting met bijvoorbeeld mondkapjes.

  1. Niet te krampachtig doen over partijkleur leden kabinet
    commentaar

    Niet te krampach­tig doen over partij­kleur leden kabinet

    Martin van Rijn stopt op 9 juli als minister van Medische Zorg. Toen de PvdA'er eind maart onverwacht toetrad tot dit kabinet om de plots weggevallen VVD-minister Bruno Bruins te vervangen, was vriend en vijand er blij mee dat een ervaren iemand op het hoogtepunt van de coronacrisis aan het stuur wilde gaan zitten van het ministerie dat in het middelpunt van alle besluitvorming stond. In deze ongekende volksgezondheidscrisis was de partijkleur even van minder belang.