Intern onderzoek: hoe belandde informatie uit topoverleg corona op straat?
Alle ministeries onderzoeken momenteel intern hoe vertrouwelijke informatie uit een corona-overleg van topambtenaren op sociale media is beland. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Afgelopen maandagmiddag, uren vóór de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge, ging ineens razendsnel online een bericht rond waarin meerdere nog te nemen coronamaatregelen stonden beschreven. Het leeuwendeel van de genoemde ingrepen heeft het kabinet daarna aangekondigd.
Een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt desgevraagd dat er gelijk interdepartementaal een intern onderzoek is gestart zodra de informatie op straat belandde. Dat onderzoek loopt momenteel nog. Het gaat vooralsnog niet om een officieel onderzoek door de Rijksrecherche.
In het bericht stond ook een bron: het zogeheten ACC, de ambtelijke crisiscommissie die het voorportaal is voor de politiek bij coronakwesties en het kabinet adviseert. De voorzitter van dat overleg - waarin topambtenaren van alle departementen zitten - is de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die heeft vervolgens om onderzoek op alle departementen gevraagd.
Het is niet helder of er actief uit het overleg van topambtenaren gelekt is naar derden. Er kan ook sprake zijn geweest van per ongeluk verkeerd verspreide informatie of zelfs van een hack, waardoor de betrokkene er niet eens weet van had dat het bericht uitlekte.
Het bericht met maatregelen dat maandagmiddag op straat belandde, met daaronder vetgedrukt of het kabinet ze maandagavond heeft aangekondigd of genoemd:
De belangrijkste punten uit het ACC:
* Het gaat niet goed met het aantal besmettingen, ic- en ziekenhuisopnames. Deze getallen zullen in de komende dagen zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de R-waarde (1,3) weer onder de 1 te brengen (0,9).
Klopt
* Landelijk worden extra maatregelen genomen. Het doel is hierbij: “een lockdown voorkomen door de komende 3 weken de (sociale) contacten drastisch te beperken. Hiertoe nemen we landelijke maatregelen die hard ingrijpen in ons leven. Veel mensen en (sport/horeca)-locaties hebben zich goed gehouden aan de richtlijnen, maar het is niet genoeg om de R-waarde naar beneden te krijgen. Vandaar de maatregelen, niet als straf, maar omdat het moet.
Klopt
* Landelijk de norm voor gezelschappen (ook thuis) wordt max 4.
Klopt deels, de norm thuis is uiteindelijk 3 geworden
* Landelijk: thuiswerken is de norm. Werkgevers dienen dit strikt te handhaven. Zij worden aangesproken op overtredingen. Sluiting tot 14 dagen van een locatie kan een gevolg zijn van een overtreding.
Klopt
* Landelijk: er komt een registratie bij contactberoepen, zodat de BCO beter uitvoerbaar wordt.
Klopt
* Landelijk: per ruimte binnen geldt een max van 30 personen (dus met max 4 mensen naar een restaurant, waar max 30 personen zitten). Een voorzitter van de veiligheidsregio mag een ontheffing geven voor een grote zaal die zich bewezen aan de richtlijnen houdt. Hier wordt gedoeld op Ahoy, Melkweg.
Klopt
* Landelijk: buiten geldt een max van 50 personen (uitlegbaar, want buiten veiliger).
Klopt niet, het aantal mensen buiten is uiteindelijk 40 geworden
* Landelijk: eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloop-stop om 21.00 uur en gaan om 22.00 uur dicht. Ook de bar in de bioscoop.
Klopt
* Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.
Klopt
Landelijk: bij doorstroomlocaties (musea, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak of geldt een maximum aantal bezoekers.
Klopt
* Landelijk: in de supermarkt weer alleen toegang met een karretje, met een deurbeleid. Karretje wordt weer ontsmet. Kwetsbare groepen krijgen mogelijk weer ‘bloktijden’.
Klopt
* G3: Reizen van en naar Amsterdam (stad), Rotterdam (stad) en Den Haag (stad): alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt naar en van de 3 betreffende steden. Vitale processen zijn uitzondering, een ernstig zieke moeder ook. Onderwijs (basis, voortgezet) gaat door. Voor studenten wordt nog vandaag vergaderd met OCW. De reis van leraren naar school is een noodzakelijke reis.
Klopt deels niet, is algemene oproep geworden om alleen noodzakelijke reizen te maken. Onderwijsdeel klopt wel
* Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd.
Klopt
* Vandaag wordt een evaluatierapport over mondkapjes (van de Gemeente Amsterdam) aan het OMT voorgelegd voor een advies. Dit advies zal volgende week komen.
Klopt
* Vandaag spreken MinJenV en de Voorzitters van de Veiligheidsregio’s nog over de uitwerking van bovenstaande maatregelen. Mogelijk verandert er nog iets in detail.
Klopt
* De maatregelen worden vanavond bekend gesteld in een persconferentie. Dinsdag 18.00 uur gaan de maatregelen in.
Klopt
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
45
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet. -
Opinie
De vierdaagse werkweek lost een burn-out niet op
Veel bedrijven lijken over te stappen op een vierdaagse werkweek. Er wordt veel gedaan om burn-outs te voorkomen. Maar werkt het? Ooit vast wel, stelt Esther Segers. Maar pas eerst de 24 uurseconomie aan. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
PREMIUM
Tienduizenden Rotterdamse leerlingen en studenten moeten vanaf nu verplicht een mondkapje op
Tienduizenden Rotterdamse leerlingen moeten met een mondkapje op naar school. Hogeschool Rotterdam en Stichting BOOR, het bestuur achter veel middelbare scholen, voeren een mondkapjesplicht in. In de gangen, restaurants en open studiegedeeltes moeten de mond en neus worden bedekt. Ook op andere middelbare scholen wordt dringend geadviseerd een mondkap op te doen. -
PREMIUM
Rotterdam breekt ‘coronarecords’: nergens zoveel doden én tweehonderd besmettingen per dag
Rotterdam breekt deze dagen records als het gaat om coronastatistieken. Al twee weken lang ligt het aantal vastgestelde besmettingen boven de honderd. De afgelopen vier dagen kwam het dagcijfer zelfs boven de tweehonderd uit. En: nergens in het land is het virus vooralsnog dodelijker. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.