Volledig scherm
Jan Roos gaat weer schrijven. © Koen van Weel

Jan Roos weg als leider VNL

Jan Roos heeft vanavond zijn vertrek aangekondigd als politiek leider van de partij Voor Nederland (VNL). Het partijbestuur zal op de aankomende algemene ledenvergadering volgende week zaterdag met een voorstel zal komen de partij helemaal te ontbinden.

Roos maakte zijn vertrek bekend via Twitter. ,,Ik heb niet gebracht wat ik zou willen brengen." Roos wist met VNL bij de Tweede Kamer-verkiezingen geen zetel te bemachtigen. Hij sprak toen al van een 'flinke kater'. Roos zegt nu: ,,Het is simpel. We hebben ons best gedaan, hard gewerkt en het eindresultaat was niet best. Ik geloof niet in nog een keer proberen, blijkbaar ben ik als politiek leider niet aansprekend genoeg geweest en dan moet je eerlijk zijn en je conclusies trekken."

Turkse consulaat

Roos heeft het bestuur al eerder zijn besluit meegedeeld, meldt hij. Hij zegt dat er intern nooit ruzie is geweest onder zijn leiding en geeft desgevraagd aan dat niemand hem heeft gevraagd te vertrekken. Roos geeft niet alleen zichzelf de schuld van de deceptie, maar ook externe factoren.

,,We hebben daarnaast meerdere problemen gehad. Door de situatie bij het Turkse consulaat toonde Rutte ballen en daar scoorde hij zetels mee. Maar ook het wegblijven van Tunahan Kuzu (leider van Denk) bij het NOS-debat speelde ons parten. Als ik met hem had kunnen debatteren, dan was het Nederland tegen Turkije geweest."

Thierry Baudet

Volgens Roos zijn er ook 'dingen gebeurd met de peilingen'. Zo zette opiniepeiler Maurice de Hond VNL vlak vóór de stembusgang ineens op nul zetels en hij gaf die zetels aan het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. ,,Toen zijn veel mensen overgestapt." VNL haalde uiteindelijk geen enkele zetel op 15 maart.

Met Geen Peil voerde Roos vorig jaar nog wel met succes campagne om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Dat werd op 6 april 2016 gehouden. Vier maanden later nam Roos het lijsttrekkerschap van VNL op zich.

,,Na afloop van de verkiezingen moet ik concluderen dat ik niet heb gebracht wat ik zou willen brengen. Een politiek leider zonder zetels heeft te weinig invloed. Ik wil geen lachertje worden, dat is Sylvana wel. Zij gaat maar door, maar met wat?"

Roos was eerder journalist en columnist bij onder meer PowNed en GeenStijl. Hij keert weer terug naar het schrijven, laat hij weten. ,,Ik wil me op een andere manier voor Nederland inzetten. Ik ga weer columns schrijven en kom met een weblog."    

Op 17 juni houdt VNL een algemene ledenvergadering.