Volledig scherm
PREMIUM
Jesse Klaver in zijn kantoor. Hij speelt soms akkoordjes op de ukelele om rustig na te kunnen denken. © Shody Careman

Jesse Klaver: Dit is een knetterhard kabinet

Jesse Klaver zag dinsdag de presentatie van het kabinet waar zijn GroenLinks in had kunnen zitten. Het deed hem niks. ,,Mensen met middeninkomens hadden er veel meer op vooruit moeten gaan.’’

Volledig scherm
Jesse Klaver (Groenlinks), Lodewijk Asscher (PVDA) en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. © ANP

Jesse Klavers krullen zijn daags na de onthulling van het regeerakkoord een stukje korter. ,,Nog even profiteren van het lage btw-tarief voor de kapper", grapt de GroenLinks-leider. Turend naar het tv-scherm, waar Klaver dinsdag de vier partijleiders naast elkaar zag staan, dacht hij niet 'daar had ik ook kunnen staan'. ,,Ik heb hier al heel lang geleden afscheid van genomen."

U heeft toch ook weken met VVD, CDA en D66 om de tafel gezeten. Was het regeerakkoord een 'feest' van herkenning?
,,Eén gróót feest van herkenning. Alles heb ik aan de formatietafel wel een keer voorbij zien komen. Het is een knetterhard kabinet, kil op migratie en op het gebied van de arbeidsmarkt wordt een allegaartje aan maatregelen genomen. Allemaal geen verrassing dus."

Ziet u opmerkelijke verschillen?
(Trekt vies gezicht:) ,,Dat de dividendbelasting verlaagd wordt, een cadeau van 1,4 miljard voor buitenlandse bedrijven, is nóóit besproken. Te bizar voor woorden. Wie heeft dit er nou weer in gefietst?! Dat is niet eens geld voor Nederlandse multinationals als Philips, maar voor de Apples en Googles van deze wereld."