Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

Jesse Klaver: Ik ben geen politicus voor de oppositie

We blikken dagelijks terug op het afgelopen jaar in 17 momenten en 17 personen. Vandaag aflevering zeven: Jesse Klaver over winst, formatie en verlies: 'Dit had een jubeljaar moeten zijn'.

Als 2017 voor iemand een emotionele achtbaan was, is het voor Jesse Klaver (31). De GroenLinks-leider won met zijn partij fors tijdens de verkiezingen, deed mee aan de formatie en verloor – midden in de onderhandelingen – zijn moeder Marcella. ,,Ik begin er nu pas van bij te komen.”

Jesse Klaver ploft neer op een designstoel in De Rode Olifant. Hij is weer terug in het monumentale Haagse kantoorpand waar het voor hem allemaal begon: hier droeg Bram van Ojik op 12 mei 2015 het partijleiderschap van GroenLinks over aan Klaver. Uitgerekend op het tijdstip dat het interview begint, geeft een paar kilometer verderop Emile Roemer óók het stokje over. Die seinde Klaver niet vooraf in. Op zijn iPhone kijkt Klaver naar de leiderschapswissel bij de SP. ,,Ik voel weer de spanning die ik toen voelde.”

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.