Volledig scherm
Rob Jetten hield vanmiddag op het D66-congres in Zaandam zijn eerste toespraak als nieuwe fractieleider van zijn partij © ROBIN UTRECHT

Jetten naar oppositie: Tijd van ‘smoesjespolitiek’ is voorbij

Fractieleider Rob Jetten heeft in zijn toespraak op het D66-congres oppositiepartijen in de Tweede Kamer opgeroepen om ‘de loopgraven van het eigen gelijk te verlaten’ en samen te werken met het kabinet. ,,De tijd van smoesjespolitiek is voorbij”, stelt hij.

Jetten zegt dat hij zijn hand wil uitsteken, ‘zonder taboes van mijn kant’. In het bijzonder roept hij de linkse partijen op die uitnodiging aan te nemen. Met PvdA en SP wil hij de strijd aan voor ‘radicale kansengelijkheid’ en met GroenLinks wil hij werken aan een ‘humaan migratiebeleid’.

Tegelijkertijd haalde hij uit naar SP-leider Lilian Marijnissen, die van de komende Provinciale Statenverkiezingen een ‘referendum’ over het kabinet zegt te willen maken. Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet moest het ontgelden. ,,Deze partijen zijn zo verliefd op zichzelf, dat de liefde voor samenwerking ver te zoeken is”, aldus Jetten. Volgens hem leert een blik over de grens welke risico’s een dergelijke houding met zich mee brengt. ,, Kijk naar Italië: elk jaar een nieuwe regering. Kijk naar België: jaren zónder regering.”

Volgens Jetten gaan de verkiezingen over ‘jezelf zijn’, kansengelijkheid en meer investeringen in het onderwijs. En over het klimaat. Jetten meent dat D66 de ‘enige serieuze klimaatpartij van Nederland.’ Volgens hem beweert GroenLinks-leider Jesse Klaver ten onrechte dat de aandacht voor het klimaat zijn verdienste is. Niet Klaver maar voormalig D66-leider Jan Terlouw is volgens hem ‘de allereerste klimaatdrammer van Nederland’.

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.