Volledig scherm
© Shutterstock

Jeugdpsychiatrie voelt zich gedwongen tot behandelstops

Psychiatrische instellingen moeten uit financiële nood wel stoppen met de behandeling van soms zeer jeugdige cliënten, schrijven ze in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Quote

Er ligt bijna 300 miljoen op de plank voor de ggz, maar dat komt niet terecht bij de patiënt. Aan deze struisvo­gel­po­li­tiek hoort nu een einde te komen

SP-Kamerlid Nine Kooiman

Gemeenten en zorgverzekeraars doen moeilijk over de vergoeding van behandelingen en zorgwaakhond NZa grijpt volgens de briefschrijvers totaal niet in om te bemiddelen of de problemen op te lossen.

De gemeente vergoedt sinds 2015 de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, zowel ambulante zorg als opname in een instelling. De psychische zorg voor volwassenen valt meestal onder de zorgverzekeraars.

Ggz-instellingen zien echter dat gemeenten en zorgverzekeraars prijsniveaus, budgetten en financiële risico's aan aanbieders opleggen die voor problemen zorgen. Daardoor zouden behandelstops onvermijdelijk zijn.

Behandelstop

,,Door schade wegens onbetaalde rekeningen wijs geworden, blijft er voor aanbieders weinig anders over dan op tijd te stoppen met behandelen en cliënten en huisartsen te informeren dat zij elders op zoek moeten naar zorg."

Zorgminister Schippers heeft de Tweede Kamer aangegeven zulke behandelstops niet acceptabel te vinden. Er is geld genoeg beschikbaar voor goede geestelijke gezondheidszorg, zei Schippers onlangs tegen deze krant.

Overleg

De minister dringt aan op 'kort en tijdig overleg' tussen alle partijen om de problemen aan te pakken. Levert dat niets op, dan moet zorgwaakhond NZa geïnformeerd te worden en zich over de kwestie buigen.

Volgens de sector werkt deze aanpak niet. ,,Veel instellingen en kleine aanbieders wachten na maanden en zelfs jaren praten nog steeds op betaling van al in 2014, 2015 of 2016 verleende zorg." En de NZa? Die zou zeer terughoudend blijven met bemiddeling en pas ingrijpen bij flinke negatieve publiciteit.

 'Struisvogelpolitiek'

SP-Kamerlid Nine Kooiman is er wel klaar mee. ,,Er ligt bijna 300 miljoen op de plank voor de ggz, maar dat komt niet terecht bij de patiënt. De minister moet in actie komen, aan deze struisvogelpolitiek hoort nu een einde te komen."

GGZ Nederland gaf eerder deze maand al aan 'vanuit het hele land' signalen te ontvangen dat veel gemeenten 'slechts' 95 euro per uur willen betalen voor gespecialiseerde jeugdhulp, terwijl de kostprijs voor gespecialiseerde zorg substantieel hoger ligt.

De organisatie betreurt de berichten over de mogelijke patiëntenstop bij ggz-instellingen. ,, Patiënten horen zich niet onnodig zorgen te hoeven maken of hun zorg wel wordt betaald.”