Volledig scherm
Sybrand Buma

Jongeren CDA eisen meer dan helft collegegeld

De jongerenorganisatie van het CDA is niet tevreden met het 'wisselgeld' dat het CDA volgens ingewijden heeft gekregen voor het opgeven van de basisbeurs. Het CDJA gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het hierbij blijft, zegt voorzitter Lotte Schipper. 

Wel benadrukken de jonge christendemocraten dat ze het regeerakkoord nog niet onder ogen hebben gehad en dat het eindresultaat dus nog kan meevallen.

Afgelopen voorjaar eiste het CDJA dat de partijtop van de kwestie een breekpunt zou maken. De CDA-jongeren kondigden aan zo nodig de partij te mobiliseren tegen een regeerakkoord dat hun niet bevalt.

Bachelor

Het CDJA vindt nog steeds dat de basisbeurs in ieder geval voor de bachelorfase moet terugkeren, aldus Schipper. Die wens stond ook in het verkiezingsprogramma van het CDA, maar de partij heeft die volgens Haagse bronnen aan de onderhandelingstafel niet vervuld gekregen. Wel zou het collegegeld voor het eerste studiejaar worden gehalveerd.

Dat is voor het CDJA 'zeker niet' genoeg. ,,Dan snijden we het aan op het congres'' dat de partij over vier weken houdt, zei Schipper.

Ze bedoelde daarmee, aldus haar organisatie, dat het regeerakkoord, en dus ook het behoud van het leenstelsel, op het congres aan de orde zal komen. ,,Dat wil niet zeggen dat wij ook een voorstel zullen indienen om het akkoord af te wijzen. We willen eerst het akkoord lezen en kijken wat het totaalpakket voor jongeren is.''