Volledig scherm
Jesse Klaver en Sybrand Buma © Guus Schoonewille

Jongerenclubs GroenLinks en CDA bekvechten over formatie

Aan de formatietafel botert het al niet erg tussen het CDA en GroenLinks, en nu hebben ook de jongerenorganisaties van beide partijen het met elkaar aan de stok. Opperde DWARS vanmorgen al een coalitie zonder het CDA, vanmiddag sloeg het CDJA terug door te stellen dat de GroenLinks-jongeren gebruikt worden door de moederpartij om de onderhandelingen te laten klappen. 

CDA-voorman Buma stelt zich volgens de GroenLinks-jongeren van DWARS onmogelijk op wat betreft klimaatmaatregelen. De jongerenclub stelt dan ook voor een 'duurzaam motorblok' zonder het CDA te vormen. De PvdA en ChristenUnie zouden daarbij voor een Kamermeerderheid kunnen zorgen. Eerder bracht deze krant naar buiten dat Buma ergernis opwekt aan de formatietafel door alle groene belastingen te blokkeren. Volgens ingewijden komt hij met name de voorstellen van GroenLinks, zoals de vleestaks, verpakkingsbelasting en hogere belasting op autorijden en vliegen, totaal niet tegemoet

Quote

Het CDA zit muurvast in het verleden en wil geen millimeter wijken om de toekomst van ons land veilig te stellen

DWARS

,,Vorige week werd pijnlijk duidelijk dat het op korte termijn bereiken van een duurzame coalitie niet vanzelfsprekend is", aldus de jongerenclub. ,,Het CDA zit muurvast in het verleden en wil geen millimeter wijken om de toekomst van ons land veilig te stellen."

Ook het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, komt er niet genadig vanaf. ,,Het CDJA stelt zich al maanden onwrikbaar op. Waar we als DWARS, de Jonge Democraten en zelfs de JOVD (de jongerenclub van de VVD, red.) zoeken naar compromissen over duurzaamheid, herhaalt het CDJA het mantra 'De markt moet het probleem oplossen' keer op keer." Onwerkbaar in een 'coalitieland' als Nederland, menen de linkse jongeren. 

Frustreren

Quote

Het lijkt er steeds meer op dat er binnen GroenLinks het idee leeft dat het laten klappen van de onderhande­lin­gen de beste optie is

CDAJ

Het CDJA houdt er een heel andere lezing op na en hekelt juist de opstelling van GroenLinks aan de formatietafel. ,,Het lijkt er steeds meer op dat er binnen GroenLinks het idee leeft dat het laten klappen van de onderhandelingen de beste optie is", zegt CDJA-voorzitter Ard Warnink. Volgens hem wordt DWARS door de moederpartij ingezet om de onderhandelingen te frustreren. ,,We zagen het afgelopen jaar al dat DWARS volledig aan de leiband van het partijbestuur van GroenLinks liep", aldus Warnink. ,,Een voorbeeld daarvan is de draai die de jongerenorganisatie maakte op het gebied van het leenstelsel. Waar DWARS altijd fel tegen het leenstelsel is geweest zijn ze vlak voor de verkiezingscampagne gedraaid, omdat de druk vanuit de partijtop te zwaar werd."

De jongerenclub benadrukt samen met DWARS en de andere politieke jongerenorganisaties het klimaatmanifest van Jan Terlouw te hebben ondertekend. Daarin staan afspraken over het aanpakken van de klimaatproblemen. ,,Ook voor ons is duurzaamheid belangrijk. Wij willen daarom volop inzetten op innovatie en het beperken van ons energieverbruik", zegt Warnink. De partij gelooft echter niet in de oplossingen van GroenLinks. ,,Het enige gevolg dat de belastingen van GroenLinks hebben, is dat de mensen met de laagste inkomens in onze samenleving er nog meer op achteruit gaan omdat zij de rekening gepresenteerd krijgen." Het CDJA spreekt zelfs van het 'grootste denivelleringsprogramma van de afgelopen eeuw'. ,,Als het CDA dwarsligt om dát te voorkomen, dan begrijpen wij het CDA heel goed."