Volledig scherm
Enkele duizenden leraren, ouders en andere sympathisanten verzamelden zich onlangs op het Malieveld om te protesteren. © ANP

Juffen en meesters gaan weer staken, maar heeft het zin?

De acties in het primair onderwijs lijken in een impasse geraakt. Minister Slob blijft zijn boodschap herhalen: leraren, jullie krijgen er echt niets meer bij. Basisscholen, leraren en onderwijsbonden houden vol: wij blijven actievoeren totdat we 1,4 miljard euro krijgen. Wat heeft staken nog voor zin? 

Quote

De druk moet op de ketel blijven

Ad Veen, PO Raad

Het is een soort bal die heen en weer kaatst. Met aan de ene kant de leraren, scholen en onderwijsbonden die actie blijven voeren en aan de andere kant een minister die geen geld meer kan geven. Toch gaan volgende week dinsdag opnieuw de scholen dicht

Volgens PO-front (PO in Actie, schoolbesturen en onderwijsbonden) heeft staken wel degelijk zin. De actievoerders richten de pijlen niet meer op de minister, maar kijken naar de Tweede Kamer. Daar hopen ze net zo lang te wrikken, totdat er ruimte ontstaat voor meer geld. ,,We merken dat er beweging is. Er is een hele discussie rondom de afschaffing van de dividendbelasting. De druk moet op de ketel blijven. Als de politieke wil er is, kan het'', zegt Ad Veen, woordvoerder van de PO Raad. 

Eerlijk salaris

Quote

Soms zet de politiek dit neer als: ze vragen meer geld voor salarissen. Maar nee, we vragen een eerlijk salaris

Jan van de Ven, PO in Actie

Het primair onderwijs wil vooral laten zien dat de nood hoog is. En dat er een maatschappelijk probleem op de basisscholen bestaat. Er is een groeiend tekort aan leraren. Dat kan volgens het PO-front worden opgelost als het beroep beter betaald wordt. ,,Soms zet de politiek dit neer als: ze vragen meer geld voor salarissen. Maar nee, we vragen een eerlijk salaris. En dat kost nu eenmaal 900 miljoen euro'', verklaart Jan van de Ven, voorman van PO in Actie. 

De leraren zien het als oneerlijk dat ze fors minder verdienen dan hun collega's op middelbare scholen. En ze vinden dat de Tweede Kamer dat gat moet dichten. Ook als het nu niet lukt met 680 miljoen euro extra (er is al 270 miljoen euro toegezegd) over de brug te komen, willen ze op zijn minst een onderzoek naar hoe het verschil in de toekomst kan verdwijnen. 

Meer acties

Bovendien vinden de leraren dat de 450 miljoen euro die ze krijgen om de werkdruk te verlagen veel te laat komt. ,,Volgend jaar is 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is onacceptabel weinig, want dat is nog geen 1.500 euro per school'', rekent Marjolein Hammink van CNV Onderwijs voor. Het bedrag bouwt op tot 450 miljoen euro in 2021. 

Daarom maakt het PO-front zich op voor meer acties in het nieuwe jaar. Eerder kondigde het al een kettingactie aan, waarbij maandelijks basisscholen een dag de deuren sluiten. De actievoerders zijn geenszins van plan die stakingen te schrappen. ,,De boosheid is ontzettend groot. Zo makkelijk geven we niet op'', merkt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, op. Daar sluit de Algemene Onderwijsbond (AOb) zich bij aan. ,,Den Haag moet op het netvlies krijgen dat wat we nu krijgen, niet toereikend is. We maken ons op voor een lang traject en willen steeds met nieuwe acties komen om dit thema op de agenda te houden'', aldus woordvoerder Thijs den Otter.

Het PO-front gaat ervan uit dat ook ouders en grootouders achter de leraren blijven staan. Want, zeggen ze, de kwestie raakt hun kinderen. Schueler: ,,Ouders en opa's en oma's zien dat het veel van leraren vraagt om goed onderwijs te geven''.

Gaat het kabinet nu wel overstag?

Die kans is nihil. Minister Slob is er glashelder over dat er - boven op de al toegezegde miljoenen - geen extra geld beschikbaar is. ,,Dat komt doordat ik mijn verbondenheid heb uitgesproken voor bedragen die in het regeerakkoord staan", zei Slob vorige week tijdens een ontmoeting met boze leraren in de Afas Live. Volgens hem krijgen de leraren al een fors bedrag, terwijl andere sectoren helemaal niets krijgen. Dat de basisschoolleraren opnieuw gaan staken, doet daar niks aan af. De bewindsman heeft de boze leraren wel aangeboden mee te praten over de besteding van het beschikbare extra geld.

De leraren krijgen weliswaar steun van de linkse partijen, maar die vormen samen niet de benodigde Kamermeerderheid. Zij steunen de acties. 'Er is wel 1,4 miljard voor het afschaffen van de dividendbelasting, maar geen 1,4 miljard voor het onderwijs. Leraren gaan opnieuw staken, wij staan opnieuw achter jullie', stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver in reactie op de komende staking. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk laat de coalitie de leraren stikken. Oppositieleider Lodewijk Asscher stelt voor 700 miljoen euro vrij te maken voor de aanpak van de salarissen en werkdruk.

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.