Volledig scherm
Jean-Claude Juncker

Juncker: EU-begroting moet omhoog

De EU-begroting, die de burger volgens Brussel omgerekend één kopje koffie per dag kost, is onvoldoende voor de ambities en uitdagingen waar Europa voor staat. Daarvoor waarschuwt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vandaag.

Quote

Europa is denk ik meer dan een kopje koffie per dag waard

De EU-lidstaten staan maximaal 1,2 procent van hun bruto binnenlands product af aan de EU. Dat bedrag moet omhoog, zei Juncker bij de opening van een tweedaagse conferentie over de toekomstige financiering van de EU. ,,Europa is denk ik meer waard dan een kopje koffie per dag." 

Juncker wees erop dat er onvoorziene uitdagingen zijn bijgekomen, zoals de stromen asielzoekers, terreurdreigingen en natuurrampen door klimaatverandering. Daarbij komt dat door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU straks zo'n 12 miljard euro per jaar minder in het huishoudpotje van de EU terechtkomt.

Nu storten de 28 lidstaten jaarlijks gezamenlijk circa 145 miljard euro van hun gezamenlijk geproduceerde welvaart in de Brusselse 'schatkist'.

Duidelijkheid

In mei presenteert de commissie haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting waar de EU mee werkt. Het huidige zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) loopt van 2014 tot en met 2020. De baas van het dagelijkse EU-bestuur wil dat voor de Europese verkiezingen volgend jaar duidelijk is hoe het financiële plaatje voor de volgende periode eruit ziet.

Juncker zei niet zomaar te willen snijden in het gemeenschappelijke landbouwbeleid of de zogenoemde cohesiefondsen voor economisch minder ontwikkelde EU-landen en -regio's. Sommige lidstaten zien in het vertrek van de Britten juist een goede aanleiding om de EU-begroting te snoeien.