Volledig scherm
Minister Carola Schouten. © ANP

Juristen kraken stikstofaanpak van kabinet: ‘In strijd met wet’

Terwijl minister Schouten van Landbouw in gesprek gaat met de provincies om stikstofregels in het hele land gelijk te trekken, waarschuwen juristen dat de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet waarschijnlijk in strijd zijn met de wet.

De stikstofaanpak van het kabinet is bedoeld om de vergunningverlening in Nederland weer op gang te helpen. Die vergunningverlening ligt nu stil, doordat de Raad van State eerder dit jaar een streep zette door het stikstofbeleid. Juristen waarschuwen nu dat het kabinet opníeuw de fout dreigt in te gaan.

Dat doen zij vanmiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Op verzoek van het VVD en de CDA onderzoekt minister Schouten of er een ‘drempelwaarde’ voor stikstofuitstoot kan komen: bouwprojecten kunnen dan een vergunning krijgen als de stikstofuitstoot onder een bepaalde grens blijft. In onder meer Duitsland worden op die manier vergunningen afgegeven.

,,Gelet op de bestaande rechtspraak is een drempelwaarde op landelijk niveau op korte termijn nagenoeg onmogelijk’’, laat jurist Emma Sonnemans aan de Tweede Kamer weten. Ook de Nijmeegse jurist Minke Oude Breuil kraakt de invoering van zo’n drempelwaarde. De reden: natuurgebieden in Nederland zijn nu al overbelast door stikstof, waardoor er juridisch geen enkele ruimte is om stikstofuitstoot in de omgeving van natuurgebieden toe te laten.

‘Niet houdbaar’

Sonnemans stelt ook dat de ‘saldering’ die het kabinet nu voorstelt ‘juridisch niet houdbaar’ is. Bij saldering kunnen projecten toch doorgaan, als de stikstofuitstoot op een bepaalde manier wordt gecompenseerd. Dat kan door huizen volledig energieneutraal te bouwen, of door boerderijen op andere plekken uit te kopen.

Minister Schouten gaat deze week nog in gesprek met de provincies. Vier van de twaalf provincies hebben hun stikstofregels de afgelopen dagen ingetrokken of afgezwakt. Het kabinet wil nu dat alle provincies één lijn trekken en hetzelfde beleid gaan voeren. Mogelijk betekent het dat alle provincies minder strenge stikstofregels zullen hanteren. Het is de vraag of er dan op korte termijn weer vergunningen kunnen worden verleend, zoals de bouw- en de boerensector graag willen.

Meer weten over het stikstofprobleem? Bekijk dan hieronder het college van de Universiteit van Nederland.

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.