Volledig scherm
Vuurwerk tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Poznan in 2017 © AD

Justitie: vervolging voor voetbalsupporter die vuurwerkverbod overtreedt

Voetbalsupporters die zich niet houden aan het vuurwerkverbod in stadions, worden voortaan direct strafrechtelijk vervolgd. Ook lopen ze het risico op een landelijk stadionverbod, terwijl dat eerder ‘slechts’ om een regionaal verbod ging. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Het ministerie werkt samen met alle eredivisie- en eerstedivisieclubs, de KNVB, politie en Openbaar Ministerie en de gemeentes om vuurwerk uit stadions te bannen. Vuurwerk op de tribunes wordt harder aangepakt en ook mag er geen illegaal vuurwerk zijn bij trainingen. 

De partijen gaan ook om tafel met met supporters om te praten over alternatieven, zoals georganiseerd vuurwerk mét een vergunning, afgestoken door professionals. Maar Supporterscollectief Nederland heeft al laten weten zich niet in het plan te kunnen vinden.

De regels zijn aangescherpt omdat het aantal incidenten met vuurwerk de laatste jaren is gestegen. ‘Het is gevaarlijk om vuurwerk af te steken op tribunes vol met mensen. Knalvuurwerk kan gehoorschade opleveren, fakkels kunnen brandwonden veroorzaken en giftige rook is schadelijk voor de longen. Ook kunnen supporters in paniek raken als er ineens (veel) rook ontstaat of iets ontploft’, aldus het ministerie. Bovendien is de club aansprakelijk als supporters letsel oplopen en kan die forse boetes krijgen.

Cultuur

Supporterscollectief Nederland wil met alle partijen kijken hoe ‘de positieve eigenschappen’ van vuurwerk kunnen blijven bestaan ‘om te zorgen voor volle en sfeervolle stadions’. Het afsteken van knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk is daarbij uit den boze en ook mag er geen gevaar of schade ontstaan. De club noemt het afsteken van vuurwerk tijdens wedstrijden onderdeel van de supporterscultuur. De afgesproken aanpak nu gaat vooral over het uitbannen van vuurwerk en dat vindt het collectief ‘onnodig’.

De nieuwe maatregelen zijn vanaf vandaag van kracht.