Volledig scherm
Sigrid Kaag. © Pim Ras Fotografie

Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.

Minister Kaag: ,,Afgelopen vrijdag werd mijn programma ineens omgegooid, maar dat is niet erg. We moeten elkaar in het kabinet allemaal kunnen vervangen en ik heb veel internationale ervaring, dus het is geen probleem voor me. En ik heb op gezette tijden nog wel contact met leden van de missie.’'

Vanochtend begon het economische gedeelte van het vijfdaagse staatsbezoek, toen het koningspaar de Tech Summit bijwoonde in een luxe hotel in New Delhi. Hier worden Nederlandse en Indiase bedrijven uit de technologiesector samengebracht. Willem-Alexander prees in zijn toespraak de techcultuur in beide landen en onder toezicht oog van hem en Máxima tekenden verschillende bedrijven (intentie)contracten.

Het middagprogramma in New Delhi staat in het teken van Indiase jongeren. Eerst bezoekt het paar een project voor kansarme tieners, waarin het vooral draait om de vermindering van ongelijkheid tussen meiden en jongens en het voorkomen van (seksueel) geweld tegen jonge vrouwen.

Later vandaag treffen de koning en koningin nog Indiase studenten die in Nederland studeerden. 

Verslaggever Jeroen Schmale blikt in onderstaande video vooruit op de tweede dag van het staatsbezoek van het koningspaar aan India: