Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij een overleg met boerenorganisaties vrijdagochtend. © ANP

Kabinet: 522 miljoen euro voor boeren in stikstofcrisis

Het kabinet trekt 522 miljoen euro uit voor boeren die willen stoppen of hun bedrijf willen verduurzamen. Ook komen er speciale coaches die boeren moeten helpen bij het nemen van stikstofbesparende maatregelen.

Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag bekendgemaakt. Afgelopen week lekte al uit dat het kabinet de portemonnee zou trekken voor het uitkopen en verduurzamen van de veehouderij. In totaal gaat het voorlopig om 522 miljoen euro. Daarvan gaat 350 miljoen naar het uitkopen van boeren. Voor boeren die stikstofbesparende maatregelen nemen op hun bedrijf komt in totaal 172 miljoen beschikbaar.

,,Aan veel keukentafels is de toekomst van het boerenbedrijf momenteel hét gesprek’’, zegt minister Schouten van Landbouw. ,,Niet alleen vanwege de stikstofproblematiek. Sommige boeren willen stoppen, nog veel meer boeren willen door. Het kabinet wil beide mogelijk maken. Er komt geld beschikbaar voor boeren die willen blijven en innoveren. Boeren die niet verder willen met hun bedrijf, helpt het kabinet om te stoppen.’’

Miljarden nodig

De stikstofrekening voor de landbouw zal verder oplopen: zo wordt de bestaande uitkoopregeling voor de varkenshouderij waarschijnlijk uitgebreid, omdat er veel animo voor is. Ook wil het kabinet dat de provincies gaan meebetalen aan het uitkopen van boeren. Mogelijk zijn enkele miljarden euro’s nodig om genoeg boeren in Nederland uit te kopen.

De veehouderij levert de grootste bijdrage aan neerslag van schadelijke stikstof in de natuur. Om de hoeveelheid stikstof te verlagen, adviseerde de commissie-Remkes eerder om de veestapel in de buurt van natuurgebieden te verkleinen. Van boeren die door de overheid worden uitgekocht, zullen dierrechten verdwijnen waardoor andere boeren ze niet kunnen opkopen.

Oppositie

De linkse oppositiepartijen geven de stikstofplannen voor de landbouwsector een dikke onvoldoende. Zij geloven niet dat de aangekondigde uitkoopregeling voor boeren veel zoden aan de dijk zet. Bovendien vinden zij dat er inmiddels een concreet plan had moeten liggen voor natuurherstel.

,,Negen maanden na het uitbreken van de stikstofcrisis ligt er nog steeds geen plan voor natuurherstel”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen ANP. ,,Zonder natuurherstel geen vergunningen, zonder vergunningen geen woningbouw. Rutte laat zijn oren hangen naar boze boeren. Zijn besluiteloosheid brengt ons land van een ecologische in een economische crisis.”

Ook PvdA-Kamerlid William Moorlag denkt dat de plannen ‘nog steeds onvoldoende’ zijn om de bouw van betaalbare woningen weer op gang te krijgen. ,,Daarvoor zijn meer middelen voor natuurherstel en scherpere keuzes in de bio-industrie nodig. Het kabinet hobbelt nog steeds achter de feiten aan, in plaats van leiding te geven.”

Fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt de uitkoopregeling voor de veehouderij ‘véél te mager’. En de subsidieplannen voor boeren die wel door willen vindt zij ‘oerdom’.