Kabinet: Alle auto's snel op stroom en gasprijs niet extreem omhoog
De energiebelasting op gas gaat de komende jaren niet met 75 procent omhoog, zoals is voorgesteld door Diederik Samsom bij de onderhandelingen over een Klimaatakkoord. Die dwingende boodschap geeft het kabinet vandaag mee aan de onderhandelende partijen.
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het na lang soebatten eens geworden over een kabinetsreactie op de eerste voorstellen van het Klimaatberaad. Die voorstellen moeten ervoor zorgen dat Nederland in 2030 bijna de helft minder CO2 uitstoot dan in 1990. De onderhandelende partijen aan de vijf ‘klimaattafels’ krijgen van het kabinet twee maanden de tijd om met een definitief plan te komen. Daarna komt het kabinet met een definitief oordeel.
Vorige week leek het er nog op dat een patstelling was ontstaan over het te sluiten Klimaatakkoord. VVD en CDA trokken aan de rem, vanwege de hoge kosten. D66 en ChristenUnie wilden juist doorpakken. Het is VVD-minister Eric Wiebes van Klimaat nu toch gelukt om een gezamenlijke reactie op papier te zetten.
Explosieve stijging gasprijs gaat niet door
Bronnen in Den Haag melden dat ‘de twintig cent van Samsom’ – het voorstel van klimaatonderhandelaar Diederik Samsom om de gasbelasting de komende jaren met 20 cent per kubieke meter (75 procent) te verhogen – van tafel gaat. Die belastingverhoging raakt burgers te hard, zeker wanneer zij niet de mogelijkheid hebben om op korte termijn van het gas af te gaan.
Door de gasbelasting flink te verhogen, zouden particulieren en bedrijven financieel gedwongen worden om de traditionele, gasgestookte cv-ketel snel vaarwel te zeggen. In ruil wilde Samsom de elektriciteitsbelasting flink verlagen en de laagste inkomens tegemoet komen. Het kabinet gaat de belasting op gas wél verder verhogen, maar niet in het tempo dat Samsom voorstelt. "De ergste gekkigheid doen we niet", zo zegt een bron.
Iedereen aan de elektrische auto
Verder geeft het kabinet vandaag groen licht voor de grootschalige overstap op elektrische auto’s in Nederland. Rekeningrijden wordt niet ingevoerd – zoals in het regeerakkoord al was afgesproken – maar er worden wel in hoog tempo maatregelen ingevoerd om elektrisch rijden te stimuleren.
Zo moeten in 2030 bijna drie miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. Nu zijn dat er slechts enkele tienduizenden. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten er 1,8 miljoen publieke laadpalen voor auto’s komen. In 2017 telde Nederland nog maar 33.000 van die palen. Ook moeten er een miljoen private laadpunten bijkomen. De klimaattafel Mobiliteit had ook een ‘trager’ autoplan op tafel gelegd, maar dat schuift het kabinet nu terzijde. De benzinesnorfiets wordt waarschijnlijk verboden.
Verder moeten de grootste vervuilende bedrijven ook hun steentje bijdragen aan het Klimaatakkoord, maar zij krijgen wel de tijd om hun fabrieken om te bouwen en over te schakelen op duurzame energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Gedachtegoed Pim Fortuyn spreekt nog veel kiezers aan
Twintig jaar na zijn dood spreekt Pim Fortuyn nog altijd tot de verbeelding bij een groot deel van de bevolking. Hij lijkt nu zelfs nog meer kiezers aan te spreken dan destijds. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
update/met video
Rutte noemt woningcrisis als een oorzaak van overbelast Ter Apel: 'Ik schaam me diep’
Premier Mark Rutte ‘schaamt zich diep’ voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Eerder vandaag zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat de problemen bij het overbelaste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel nog lang niet opgelost zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Inspectie: NCOI reikte ten onrechte vijfhonderd ‘masterdiploma’s’ uit
Onderwijsinstituut NCOI heeft vijfhonderd studenten een masterdiploma gegeven, die geen echte master is. Dat zegt de onderwijsinspectie. De studenten zouden onvoldoende zijn voorgelicht over de waarde van hun diploma. NCOI betwist de beschuldigingen. -
PREMIUMInterview
Gunay Uslu vindt politiek harde wereld: ‘Ik heb geen eeltlaagje, bij mij doet alles pijn’
Om haar vakantieliefde naar Nederland te kunnen halen, begon Gunay Uslu (49) een bedrijfje dat uitgroeide tot Corendon. Dat ze van de ene op de andere dag politicus werd, daar moet ze nog aan wennen. ‘Ik dacht: waar ben ik in terecht gekomen?’ -
Opinie
Er is niets geleerd van de lessen van Pim Fortuyn
Vandaag twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Problemen die hij destijds benoemde spelen nu nog, waaronder immigratie, maar een serieus debat verzandt steeds in polarisatie, stelt Hans Smolders.