Kabinet bedolven onder hoon oppositie na besluit Unilever: 'Mega-afgang'

VideoOppositiepartijen bedelven het kabinet onder de hoon nu Unilever zijn plan om van Rotterdam de hoofdzetel te maken heeft afgeblazen. Daarmee vervalt volgens hen het argument om de dividendbelasting af te schaffen, waardoor volgens de regering Nederland aantrekkelijker zou worden als vestigingsland.

PVV-leider Geert Wilders spreekt van een ‘mega-afgang’ (PVV), GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het ‘pijnlijk’ en volgens PvdA’er Lodewijk Asscher is de gang van zaken ‘gênant’. 

Wilders zegt meteen een debat te hebben gevraagd om minister-president Mark Rutte over het besluit van Unilever aan de tand te voelen. Asscher roept het kabinet op vandaag tijdens de Ministerraad alsnog te besluiten de maatregel van tafel te halen. ,,Nu zijn alle smoezen op", aldus de PvdA-voorman.

SP-Kamerlid Renske Leijten noemt het 'tragisch voor Rutte'. Volgens haar valt de enige onderbouwing voor de omstreden maatregel 'in duigen', maar ze ziet ook een lichtpuntje: ,,Precies op tijd om af te zien van de afschaffing." Partijleider Lilian Marijnissen eist dat het plan direct van tafel gaat. ,,Die twee miljard is van onze samenleving."

Breder bekijken

Afgelopen woensdag maakte VVD-Kamerlid Aukje de Vries tijdens de Financiële Beschouwingen nog duidelijk dat de keuze van de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen afhing van het besluit van Unilever. Zij benadrukte dat de omstreden maatregel ‘breder’ moet worden gezien en behoort tot een ‘mix’ om het Nederlandse vestigingsklimaat beter te maken.

Volledig scherm
Het Rotterdamse kantoor van Unilever © ANP