Volledig scherm
Kippenfarm voor leghennen. © Hollandse Hoogte

Kabinet bekijkt compensatie getroffen kippenboeren

Het kabinet gaat, samen met de agrarische sector, kijken naar maatregelen om het leed te verzachten van kippenboeren die getroffen zijn door het eierschandaal.

Dat bevestigt de woordvoerster van staatssecretaris Van Dam (Landbouw) vanmiddag. Ze zegt dat er naar alternatieven moeten worden gezocht, omdat er geen speciaal fonds is voor dergelijke situaties. En dus geen geld opzij is gezet. 

Het kabinet is nu wel bereid naar dit probleem te kijken, gezamenlijk met de betrokken organisaties. Eerder zei het ministerie van Economische Zaken nog dat voor de getroffen boeren van het fipronil-schandaal de financiële problemen 'een bedrijfsrisico' zijn. 

De pluimveehouders met besmette eieren en kippen kunnen daardoor in principe niet op financiële steun van de overheid rekenen. Het gaat namelijk niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd.

Van Dam wees er vanmiddag op dat ,,heel veel pluimveehouders getroffen zijn terwijl ze onschuldig zijn geweest''. ,,Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad.'' 

Warrige communicatie

Daarom overleggen het ministerie en de andere betrokkenen ,,wat wij vanuit het ministerie van EZ kunnen doen om die pluimveehouders en ook de hele sector te ondersteunen om dit te boven te komen''.

De pluimveehouders verwijten de NVWA dat die warrig opereerde en zo paniek zaaide. Het kabinet nam de dienst gisteren al in bescherming. Van Dam zei vandaag dat de NVWA heeft gedaan wat van haar verwacht mocht worden.

Rekenen op de overheid

Brancheorganisatie LTO vergelijkt de schade voor pluimveehouders met de malaise door de vogelgriepuitbraak van 2003 en gevallen van extreme schade door noodweer. ,,Toen konden gedupeerde pluimveehouders rekenen op de overheid'', aldus voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij Eric Hubers. 

,,Geen enkel bedrijf mag omvallen door deze crisis'', vindt Hubers. ,,Daar zullen wij ons tot het uiterste voor inspannen.'' De sector vreest echter een golf aan faillissementen als gevolg van de affaire. Het eerste faillissement is inmiddels al aangevraagd.