Kabinet beslist: 1,5 meter verdwijnt, maar coronatoegangsbewijs wordt gemeengoed
VIDEOHet kabinet zet vanaf 25 september een volgende stap in het versoepelingsplan. De 1,5 meter-afstandsregel stopt en in de horeca, bij evenementen en in de culturele sector wordt een toegangsbewijs verplicht.
Met dat bewijs wordt enige ‘beveiliging ingebouwd’, een soort driepuntsgordel. Ook het mondkapje in het ov blijft nog even gemeengoed, al vervalt die plicht op alle andere plekken wel. Nachtclubs en disco’s blijven nog dicht. De openingstijden van de horeca worden ook nog niet verruimd: tussen 24.00 uur en 06.00 uur ‘s morgens blijft die dicht.
Met de besluiten kunnen ook evenementen worden hervat. Buitenfestivals kunnen gewoon door, met QR-code. Over binnenfestivals wordt nog even doorvergaderd. Die kunnen wel weer herstarten, maar de vraag is nog of er voorwaarden aan verbonden zijn. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit.
Het thuiswerkadvies wordt ‘milder’: in principe wordt werken op kantoor weer de norm, tenzij thuiswerken kan.
Het zijn de uitkomsten van het inmiddels traditionele besluitvormingstreintje: Outbreak Management Team (OMT)-advies op vrijdag, overleg in de ministerraad en informeel besluit in het Catshuis. Dinsdag worden definitief de knopen doorgehakt.
Hoewel de 1,5 metersamenleving misschien al geen praktijk meer is, wordt de stap ook een symbolische. Sinds de afkondiging van de afstandsregel in maart 2020 was het voorschrift dé centrale norm in het ‘nieuwe normaal’.
Dat wil niet zeggen dat het kabinet dinsdag, als er weer een persconferentie is, een al te uitbundig feestje zal durven vieren.
Want de vrijheden komen met een veiligheidsriem: het coronatoegangsbewijs. Bij evenementen, festivals, in de horeca, in de bios, bij profsportwedstrijden, in het theater: de QR-code wordt het toegangsticket, ook als het samenkomsten zijn met minder dan 75 personen. Dus: gevaccineerd zijn, hersteld óf getest zijn wordt de norm.
De protesten tegen dat voornemen klinken al weken luid. Vooral de horeca vreest teruglopende aantallen bezoekers (net als in Frankrijk en Italië), nog los van de chaos of onmin bij het checken van de bewijzen.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal ook in de Tweede Kamer nog moeten vechten voor steun, want een eerder voorstel – om mensen een eigen bijdrage van 7,50 euro per test te laten betalen – is overboord gezet. In de Eerste Kamer was er bij lange na geen meerderheid voor, in de Tweede Kamer steunden alleen VVD, CDA, D66 en het nieuwe, kleine Volt het.
Maar ook met een gratis test is de kritiek niet verstomd. PVV, FvD en BBB zullen zich luid laten horen, en ook PvdA en ChristenUnie waren al kritisch. De zweem van vaccinatiedrang, -dwang of op z’n minst een maatschappelijke tweedeling liggen op de loer, klinkt het.
Bovendien klinkt de kritiek dat het kabinet met twee maten meet: wél ruim baan voor profvoetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort, géén theatervoorstellingen met een fractie van die bezoekersaantallen. Het protest daarover zwol zaterdag nog aan: in tien verschillende gemeenten kwamen volgens de organisatie 150.000 mensen op de been, onder het mom van Unmute Us.
Noodzaak
Nederland stevent ondertussen ook af op een vaccinatiegraad van zo’n 85 procent - een hoog gemiddelde, ook wereldwijd gezien. Toch zal De Jonge pleiten voor de noodzaak van de maatregelen. Nog zo’n 1,8 miljoen Nederlandse 18-plussers hebben geen vaccinatie gehad of immuniteit opgebouwd. ,,Dat kan in het najaar de kapotte en uitgeputte zorg weer in het werk storten. En een piek in het aantal ziekenhuisopnames kan zij echt niet meer aan”, aldus De Jonge.
Het kabinet kijkt dan ook nauwgezet naar een land als Denemarken, dat afgelopen vrijdag alle coronaregels losliet. Want ook iedere versoepeling vanaf 25 september zal met een waarschuwing gepaard gaan, zoals de ‘kleine lettertjes’ bij een aankoop: als het virus weer terrein wint, kunnen maatregelen weer worden opgelegd.
Al weet het kabinet dat de vermoeidheid groot is en het geduld over en weer tussen wel en niet-gevaccineerden op de proef wordt gesteld.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronaprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMONDERZOEK/met video77
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
PREMIUM
Tienduizend demonstranten maken van Utrecht even een kolkende festivalstad: ‘Geef ons de vrijheid terug’
Af en toe daalde er een regenbuitje neer op de tienduizend deelnemers aan de tweede Unmute Us-protestmars in Utrecht. Maar daar maalde zaterdagmiddag helemaal niemand om. Samen bouwden zij een drie uur durend zinderend dancefeest in de binnenstad en maakten daarmee van Utrecht weer even de festivalstad die het zo graag wil zijn. -
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
-
-
Stenen trillen uit gevel tijdens Unmute Us-protest: ‘Wie eronder had gestaan, had wel dood kunnen zijn’
Uit de gevel van De Vredenburg, het woon- en winkelpand aan het Vredenburg in Utrecht, zijn diverse stenen naar beneden gevallen op het moment dat hier zaterdagmiddag de grote Unmute Us-demonstratie met veel lawaai passeerde. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.