Volledig scherm
Een jan van gent, met een geel stuk plastic in zijn snavel © Hollandse Hoogte / Buiten-Beeld

Kabinet bindt strijd aan met plastics in grond en water

Partijen grond en bagger voor het aanleggen van wegen en dijken en het ondieper maken van natuurplassen, mogen vanaf 2019 nog maar miniem kleine hoeveelheden plastics bevatten. 

Quote

Plastics doen er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op

Staatssecretaris Van Veldhoven

Zo wil het kabinet het gevecht tegen de plastic soep uitbreiden, maakt staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) vandaag bekend. In Nederland wordt jaarlijks ruim 40 miljoen kubieke meter per jaar van dergelijke grond verwerkt bij de bouw of natuurbeheer.  

Nu mogen grond en baggerspecie, slib vermengd met verzwarende stenen en afval, nog maximaal 20 procent ‘bodemvreemd’ materiaal bevatten, waaronder plastics.

Vanaf komend jaar dienen er in principe helemaal geen plastics en piepschuim meer in de afgegraven grond of baggerspecie te zitten. Omdat nul procent echter onhaalbaar is in de praktijk, wordt de norm ‘sporadisch‘ gehanteerd.      

Van Veldhoven: ,,Plastics doen er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op. Met deze maatregelen binden we hier wederom de strijd tegen aan.“

Einde wegwerpplastics

Al eerder kondigde de bewindsvrouw het einde aan van wegwerpplastic zoals plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes. Ook maakte zij afspraken met het bedrijfsleven over beter hergebruik van niet-natuurlijke materialen. 

Momenteel wordt, naast wegenbouw en dijkaanleg, bij diepe natuurplassen herbruikbare grond en baggerspecie gebruikt. Het idee is om de steile oevers van die plassen zo flauwer en ondieper te maken, zodat de diversiteit van planten en dieren groeit.

Straks is het de bedoeling dat grond en baggerspecie alleen nog zeer zorgvuldig uit de bodem worden gehaald. Als er toch teveel plastics aanwezig zijn, moeten die worden verwijderd. De staatssecretaris benadrukt dat overtreders bestuursrechtelijk en strafrechtelijk kunnen worden aangepakt.

Vandaag wordt ook bekend dat Van Veldhoven samen met minister Van Nieuwenhuizen de plasticsoep in zee aan gaat pakken. Die wordt deels veroorzaakt door plastics dat door rivieren wordt meegevoerd. 

In kaart brengen

,,Om dat proces tegen te gaan, wordt nu in kaart gebracht waar het zwerfvuil in rivieren vandaan komt, waar het zich ophoopt en hoe we het kunnen opvangen en hergebruiken.“

Voor deze aanpak stelt de minister – verantwoordelijk voor waterkwaliteit - 5 miljoen euro beschikbaar. Consortia kunnen zich straks inschrijven met projecten die op een vernieuwende manier omgaan met het verwijderen, afvoeren en verwerken van plastics uit rivierwater.   

Bekijk hieronder beelden van de plastic soep bij Bali: