Volledig scherm
Het distributiecentrum van Bol.com © ANP

Kabinet: Bol.com moet boeken antivaxxers uit de etalage halen

Het kabinet wil dat internetwinkel Bol.com stopt met de prominente verkoop van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tégen vaccinatie van kinderen. 

Het bedrijf, onderdeel van Ahold Delhaize, moet op zijn minst deze omstreden publicaties uit de etalage halen, zegt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) tegen deze krant. En zelfs volledige verbanning uit het assortiment dient bespreekbaar te zijn.

De Volkskrant meldde eerder deze week dat wie bij Bol.com zoekt op ‘vaccinaties’, als eerste titels als ‘Leven zonder vaccinaties’, ‘Vaccinaties doorgeprikt’ en ‘Wat je niet verteld wordt over vaccinaties’ krijgt voorgeschoteld.   

Contraproductief

Quote

Het werkt nogal contrapro­duc­tief als zo‘n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan

Staatssecretaris Blokhuis

Blokhuis is daar niet over te spreken. ,,Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren - allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd - te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo‘n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan.”

De Amerikaanse internetverkoper Amazon.com haalde eerder al boeken met samenzweringstheorieën uit de etalage of verwijderde omstreden publicaties zelfs totaal van de website. Het zou verstandig zijn als Bol.com ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, meent Blokhuis.

,,Het is ook een goede suggestie om bij dergelijke boeken wellicht een vinkje te zetten en aan te geven dat ze niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Want in deze boeken, die Bol.com verkoopt, staan keiharde leugens en klinkklare onzin.”

Geen excuus

De lijst van Bol.com wordt totaal automatisch samengesteld, maar Blokhuis vindt dat geen excuus. ,,Achter die machine zitten ook mensen, die dat kunnen besturen.”

De staatssecretaris beseft dat hij de internetwinkel niet kan opdragen om bepaalde boeken niet te promoten of verkopen, maar benadrukt wel dat Bol.com beter kan luisteren naar zijn oproep. ,,Anders ga ik een gesprek met dit bedrijf niet uit de weg.” 

Bol.com zegt er expliciet voor gekozen hebben om alle boeken die er bestaan te verkopen via hun platform. ,,Een belangrijke uitzondering daarop zijn uiteraard de boeken die volgens de wet niet verkocht mogen worden.”

Het bedrijf begrijpt dat deze boeken ter discussie staan. ,,Maar we vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is en om te selecteren binnen ons assortiment. We willen wel met de uitgeverijen in gesprek gaan over de manier waarop ze deze boeken op ons platform aanbieden.”

Quote

We vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is en om te selecteren binnen ons assorti­ment

Reactie Bol.com