Kabinet broedt op deze ingrepen: coronapas op meer plekken, thuiswerken en afstand houden
CORONAMAATREGELENVaker een coronapas laten zien en een dringend thuiswerk- en afstandsadvies. Deze maatregelen liggen bovenop de stapel bij het kabinet. Maar pas dinsdag worden knopen doorgehakt.
Dat melden Haagse bronnen aan deze site na de Catshuissessie vandaag. ,,We hebben dit weekend huiswerk, diverse maatregelen worden eerst verder onderzocht”, zegt een ingewijde. Met oplopende infectie- en ziekenhuiscijfers zoekt het kabinet instrumenten die snel resultaat opleveren en dus niet te veel tijd kosten om juridisch te regelen.
De coronapas met QR-code kan relatief eenvoudig breder ingezet worden in bijvoorbeeld culturele instellingen, doorstroomlocaties, sportscholen en zwembaden. ,,Maar het invoeren van de coronapas bij bedrijven kost bijvoorbeeld meer tijd, omdat de wet moet worden aangepast”, zegt een bron.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
Een speciale aanpak in lokale brandhaarden - in grote steden en de Biblebelt gaan de grafieken hard omhoog - wordt bekeken. Maar daarvoor is ook de steun van burgemeesters nodig. Eerder verzetten die zich juist tegen lokale maatregelen.
Het kabinet wil daarom maandag, bij het burgemeestersberaad, de bal bij gemeenten zelf leggen, vooral bij de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. ,,Er zijn wel klachten dat in Den Haag en Amsterdam de handhaving te wensen over laat. Daar is dus nog wel winst te halen, wellicht zelfs met verscherpte maatregelen, maar dan moeten zij dat echt zelf instigeren", aldus een ingewijde.
Uit beeld
Harde lockdownregels - avondklok, schoolsluiting en winkels dicht - zijn voorlopig uit beeld, bevestigen bronnen. Maar wel wordt mensen dinsdag bij de persconferentie waarschijnlijk opnieuw gevraagd afstand te houden, massa’s te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken, zoals deze site gisteren al berichtte. Betrokkenen broeden nu op de precieze vorm en boodschap: een afstandsregel wettelijk verankeren, kost weken. Een dringend beroep zou alvast kunnen werken, schetsen bronnen.
Want die afstand houden heeft zin, benadrukt een OMT-lid ook: ,,Dat hebben we altijd gezegd.” Maar formele herinvoering van die regel ligt gevoelig op het Binnenhof, pas een maand geleden werd de 1,5 metersamenleving enthousiast geschrapt. Over herinvoering van de mondkapplicht wordt nog vergaderd.
Speciale regels voor ongevaccineerden - bijvoorbeeld door hen de toegang tot horeca te ontzeggen - komen er vooralsnog niet. Al is de uitbreiding van het QR-systeem voor hen wel degelijk een extra hobbel. Niet-gevaccineerde personen moeten dan vaker testen.
Experts en politici vinden scherpere maatregelen tegen ongevaccineerden niet wenselijk en onpraktisch, ook omdat de vaccins niet honderd procent werken tegen ziekenhuisopname en verspreiding van het virus. ,,Het gaat wel heel erg hard tegen individuele vrijheden in”, zei OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans eerder deze week in de media.
Maatregelen
Ingrijpen is nodig nu het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zo hard oploopt dat andere operaties weer afgezegd moeten worden. Momenteel liggen er 1021 patiënten met corona in het ziekenhuis, 300 meer dan ruim een week geleden. Dat is in absolute zin nog altijd minder dan in eerdere coronagolven, maar de ic-capaciteit is nu beperkt door personeelsproblemen en de grote zorgvraag voor andere ingrepen.
Na een marathonvergadering van het Outbreak Managament Team (OMT) gisteren zetten de meest betrokken bewindspersonen na een briefing van Jaap van Dissel vandaag de lijnen uit, dinsdag neemt het demissionaire kabinet dan een besluit en is er weer een coronapersconferentie.
Hoeveel effect maatregelen hebben is meer dan ooit de vraag. Meer dan acht op de tien Nederlanders is volledig gevaccineerd en zal zich grotendeels veilig wanen. Dat zal ook effect hebben op naleving van gedragsmaatregelen. Het kabinet worstelt met de taaiste fase van de crisis nu zoveel mensen gevaccineerd zijn maar er nog altijd te veel toestroom naar ziekenhuizen is. Ondertussen dalen het vertrouwen in de aanpak en het draagvlak voor maatregelen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Franciscus voert mondkapje weer in na verdubbeling coronapatiënten
Nog voor de persconferentie komende dinsdag draait het Franciscus Gasthuis & Vlietland een van de versoepelingen terug: Wie het ziekenhuis bezoekt, moet weer een mondkapje op. De reden: In een paar dagen tijd is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis met locaties in Rotterdam en Schiedam verdubbeld van vijftien naar dertig, van wie er vijf op de intensive care. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMColumn2
De karige beloning die Statenleden ontvangen zit me dwars
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. -
PREMIUM
Waarom deze mensen zich nu tóch laten vaccineren: ‘Elke keer testen, dat is natuurlijk geen doen’
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich te laten vaccineren. Of dat nou is vanwege een reis naar het buitenland of omdat ze worden geweigerd bij de McDonald’s of op school, ze kiezen nu eieren voor hun geld.
-
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Politiek zit met Ongehoord Nederland in de maag: ‘Zo kan het niet langer’
Zowel in politiek Den Haag als in Hilversum rijst de vraag wat te doen nu er twee gele kaarten zijn uitgedeeld aan omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON!) De licentie kan worden ingetrokken.