Kabinet doorbreekt taboe: elitemilitairen halen in stad Kaboel gestrande evacués op
Nederlandse en Afghaanse evacués hoeven niet langer op eigen kracht naar het vliegveld van Kaboel te komen. Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn, gaan nu ook de stad in om gestrande mensen langs de taliban te loodsen. Eerder was dat voor het kabinet nog taboe.
Het kabinet beschrijft de nieuwe werkwijze in antwoord op Kamervragen. Een deel van de in totaal negentig aanwezige militairen ‘assisteert de evacués om het vliegveld te bereiken’, schrijven demissionair ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Ingewijden melden dat het daadwerkelijk om het ophalen van mensen gaat. Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd ‘in het belang van de veiligheid van onze militairen, diplomaten en evacués’. De bewindslieden willen ‘de operatie niet in gevaar brengen’, schrijven zij. Het kabinet houdt er ‘ernstig rekening mee’ dat niet iedereen ‘tijdig kan worden geëvacueerd’.
Tijd dringt
Er is nog maar weinig tijd voor de omvangrijke evacuatieoperatie, Nederland kan nog mensen evacueren zolang de Amerikanen het vliegveld open houden, maar op 31 augustus moeten alle Amerikaanse militairen weg zijn uit het land. Door meer mensen onder militaire begeleiding naar het vliegveld te loodsen, hoopt Nederland sneller meer mensen te kunnen evacueren.
Eerder stelde het kabinet nog dat gestrande Nederlanders en Afghaanse helpers op eigen gelegenheid naar het Hamid Karzai International Airport moesten komen. Dat bleek door de slechte veiligheidssituatie – de taliban hebben overal checkpoints en rond het vliegveld staat een grote mensenmenigte – niet te doen.
BSB
Zaterdag werden al extra militairen naar de regio gestuurd. Destijds wilde Defensie niet zeggen om hoeveel mensen het ging. Dat blijken er nu 28 te zijn, onder wie leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) te zijn. Deze elitemilitairen van de Koninklijke Marechaussee worden vaak ingezet in gevaarlijke landen als Irak of Afghanistan, ook voor de beveiliging van diplomaten. Vorige week werden al 62 militairen – commando’s en mariniers – meegestuurd met het noodteam van de ambassade dat de evacuatie op het vliegveld in goede banen moet leiden.
Defensie heeft ook twee Cougar-helikopters met bemanning gereed gemaakt voor transport naar de regio, al worden die vooralsnog niet ingezet om mensen naar het vliegveld van Kaboel te pendelen. Ook worden uit voorzorg extra speciale eenheden gevlogen naar een plek in de buurt van Afghanistan. Daarnaast staan in Nederland eenheden van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade paraat als dat nodig is.
Bekijk al onze nieuwsvideo's over Afghanistan in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM'gokbaas' van het land30
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
Dat luchtvaartmaatschappij KLM zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van het steunpakket dat het van de overheid kreeg om de coronacrisis te overleven, leidt tot woede in politiek Den Haag. Kamerleden willen juridische stappen. ,,Ze steken gewoon hun middelvinger op naar de belastingbetaler”, zegt Henk Nijboer (PvdA). -
Opinie
Wie niet bij EU-waarden wil horen, hoeft ook niet
De Tweede Kamer debatteert over de Staat van de Europese Unie. Er zijn zorgen over de pro-Russische houding binnen de EU. Die landen moeten kiezen aan welke kant ze staan, stelt Jeroen van Wijngaarden.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUM
Zij werken dag en nacht aan evacuatie in Afghanistan: ‘Zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk wegkrijgen’
De lijst met mensen die weg willen uit Afghanistan groeit nog elk uur. In het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken wordt 24 uur per dag gewerkt om iedereen te evacueren. Een race tegen de klok, waarvan niemand weet of het gaat lukken. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen.